Programska oprema
14.08.2006 08:06

Deli z drugimi:

Share

F-Secure opozarja na novega črva Mocbot

Finsko podjetje za računalniško varnost F-Secure sporoča, da se je danes po internetu pričel širiti črv Mocbot, ki izkorišča v torek odpravljeno napako v operacijskih sistemih Microsoft Windows.

Microsoft je v torek objavil popravke večjega števila napak v različnih delih operacijskega sistema Windows in Microsoftovih programov. Ker napake omogočajo izvajanje ukazov na daljavo, je na pomembnost nameščanja popravkov v sredo opozorilo tudi ameriško ministrstvo za domovinsko varnost (http://www.dhs.gov/dhspublic/display?content=5789).

Črv Mocbot se širi preko napake MS06-040. Upravljalec črva lahko okuženemu računalniku ukaže, naj poišče in okuži druge računalnike, povezane v internet.

Črv se namesti v mapo WindowsSystem32 pod imenom wgareg.exe ter kreira servis z imenom “Windows Genuine Advantage Registration Service”. Zatem izklopi opozorila, ki jih prikazuje Security Center operacijskega sistema Windows, ter se poveže na IRC strežnika bniu.househot.com in ypgw.wallloan.com (TCP port 18067).

Avtor črva lahko na vseh okuženih računalnikih na daljavo izvaja različne ukaze, od prenašanja in poganjanja poljubnih programov, do napadanja drugih računalnikov na internetu.

V prihodnjih dneh se bodo na internetu verjetno pojavili črvi, ki izkoriščajo to in ostale v torek odpravljene napake operacijskega sistema Windows. F-Secure zato vsem uporabnikom svetuje, da preverijo, ali imajo nameščene vse Microsoftove popravke in vklopljen požarni zid.

Več informacij o izdelkih F-Secure ter brezplačne 30-dnevne preizkusne verzije najdete na naslovu:
http://www.f-secure.si/


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več