Računalništvo, telefonija
29.09.2018 17:35

Deli z drugimi:

Share

9 najbolj nenavadnih nosljivih naprav za spremljanje aktivnosti

9 najbolj nenavadnih nosljivih naprav za spremljanje aktivnosti
9 najbolj nenavadnih nosljivih naprav za spremljanje aktivnosti

Vsi tisti, ki spremljate svet nosljive tehnologije, verjetno veste, da je trenutno najbolj “vroča” naprava na trgu pametnih nosljivih naprav ura Apple Watch Series 4. Opremljena je z EKG napravo in celo vrsto najnaprednejših orodij, ki merijo različne aspekte aktivnosti. Ne glede na to pa obstajajo številne druge, nekoliko bolj nevsakdanje nosljive naprave, ki zmorejo vse, od jemanja vzorcev krvi, do spremljanja količine UV žarkov, ki jih človek absorbira v svoje telo. Za vas smo pripravili pregled najbolj zanimivih naprav v tej kategoriji.

Fitbit zapestnica za alkohol

Ste se pred kratkim znašli pred računalnikom v ne najbolj tipičnih urah, ko ste praznili vašo kreditno kartico za najbolj nepotrebne stvari na svetu? Obstajata dve možnosti: ali ste padli v pravo “nakupovalno mrzlico”, ali pa ste pregloboko pogledali v kozarec. Če je odgovor slednji, potem je morda čas, da se postavite v vrsto za alkoholno nosljivo napravo, ki jo je izdelalo podjetje Milo Sensors.

Proof je nosljiva naprava, ki vam pove, kdaj ste pregloboko pogledali v kozarec – gre za neke vrste Fitbit zapestnico, ki skrbi, da ne popijete preveč alkohola. Naprava deluje na principu spremljanja mulekul alkohola, ki so prisotne na vaši koži. Proof sicer še ni na voljo, vendar pa naj bi naprava bila sposobna izmeriti količino alkohola v telesu veliko hitreje kot ostali, bolj tradicionalni merilci.

Nosljiva naprava, ki “pije kri”

Ne, ne gre za srednjeveško mučilno napravo s pridihom futuristične tehnologije, temveč gre za nosljivo napravo eMosquito, ki v določenih časovnih intervalih odvzema in analizira vzorce krvi. Raziskovalci na Univerzi v Kalgariju so napravo ustvarili za sladkorne bolnike – tem z napravo eMosquito ne bo potrebno razmišljati o tem, kdaj vzeti zdravil in vzorce krvi. Naprava je še v fazi razvoja, vendar ekipa upa, da bodo v prihodnosti lahko prilagodili delovanje naprave za druge namene kot je genetsko testiranje, ali testiranje za rakavimi obolenji.

“Anti-UV” pametna nosljiva naprava

Če ste eden tistih, ki namesto naprave raje na svoji roki vidite majhen tatu, potem so raziskovalci podjetja LogicInk za vas izdelali pravo rešitev. Kot lahko vidimo na sliki so razvili pametni začasni tatu, ki ga nosimo na naši koži in ki spreminja barvo, ko smo izpostavljeni soncu. Tatu je sestavljen iz treh zaključenih krogov, katerih barve varirajo od bele do vijolične. Ko se vsi trije krogi pobarvajo na vijolično, vemo, da smo dosegli dnevni nivo UV sevanja.

Ali lahko tatu spremlja notranje procese v človeškem telesu?

LogicInk pa ni edino podjetje, ki se ukvarja z izdelavo in razvojem pametnih nosljivih naprav v obliki tatujev. Dermal Abyss je sistem bioobčutljivih barvil, ki spreminjajo barvo skladno s spremembami v telesu. Raziskovalci na Tehnološkem inštitutu na Harvardu in v Massachusettsu razvijajo tak tip nosljivih naprav, ki bi lahko revolucionarna vplivale na razvoj medicine in še nekaterih drugih panog.

Ta barvila lahko z veliko natančnostjo merijo koncetracijo glukoze in pH, v tekočini, ki obdaja celice v koži. Ideja o tem, da bi spremljali zdravstveno stanje človeka preko tetovaž, je še vedno v zelo zgodnjih fazah razvoja, vendar lahko že na prvi pogled prepoznamo potencial, ki ga dotični neinvazivni način nosljive tehnologije ima. Najbolj pomembno pa je to, da bi lahko preko tega inovativnega pristopa prepoznali spremembe v stanju človekovega zdravja.

Nosljiva tehnologija, ki pomaga ljudem, da se izgonejo padcem

Applova nova pametna ura je recimo sposobna prepoznati, kdaj oseba pade in poklicati pomoč. Nosljiva naprava, ki so jo razvili raziskovalci na Universitat Politècnica de València, pa je usmerjena v to, da bi preprečila, da bi človek sploh padel. Naprava se imenuje FallSkip in je po meri narejen pametni pas, ki deluje v kombinaciji z mobilno aplikacijo. Kako točno stvar deluje si lahko pogledate tudi v spodaj priloženem videu.


Preko analize uporabnikovega ravnotežja, koordinacije, reakcijskega časa in moči v mišicah, aplikacija napove možnosti za padec človeka v prihodnosti. Nosljivi pas ima vgrajen akselerometer in giroskop, za katera pa ekipa upa, da bosta kmalu dobila še nekatere dodatne senzorje. Glavni cilj ekipe raziskovalcev je, da bi čez čas njihova naprava FallSkip postala običajen pripomoček vseh medicinskih ustanov in ambulant.


Nosljiva naprava namenjana ljudem z avtizmom

Za razliko do sedaj predstavljenih nosljivih naprav na seznamu, ta naprav ni toliko nova, kot je zgolj nov način uporabe že obstoječe nosljive naprave – govorimo o zloglasnih Googlovih pametnih očalih Google Glass. Na Univerzi v Stanfordu so raziskovalci razmišljali o načinih rabe Googlovih očal pri ljudeh z avtizmom. Njihov glavni cilj je bil najti način, kako avtistom približati čustvene odzive, ki jih izražajo ljudje, s katerimi komunicirajo.


Razbiranje čustvenih izrazov je nekaj, s čimer imajo ljudje z avtizmom velike težave. Očala niso mišljena za uporabo v vseh situacijah, temveč bi bila uporabljena predvsem kot trening orodje doma, kjer bi uporabniki primerjali različne čustvenčke z pravimi čustvi njihovih staršev, ali oskrbovalcev. Poleg tega, da bi avtisti na tak način razvijali svoje dojemanje čustev, bi tako sčasom lažje vzpostavili očesni stik z drugimi ljudmi.

Naprava, ki meri onesnaženost zraka

Naj bo to število korakov, ki jih naredimo, ali hitrost bitja našega srca, današnje nosljive naprave lahko merijo številne informacije o nas. Kaj pa recimo podatki o svetu okrog nas? Obstaja zelo zanimiva naprava imenovana PocketLab Air, ki naj bi uporabniku ponudila vse informacije o tem, koliko CO2-ja in ozona je v ozračju, podatke o temperaturi, vlažnosti, pritisku, nadmorski višini in še nekaj ostalih podatkov.

Ti se lahko delijo v skupno mapo vseh uporabnikov, ki potem vpliva na izbire potovanj in destinacij za dopuste, poleg tega pa obstaja še en večji vpliv – lahko bi celo prišlo tako daleč, da bi okrog določenih objektov postavili “onesnažena območja”, kjer bi gibanje bilo omejeno oz. bi se ljudje že sami po sebi izogibali tem delom.


Prijavi napako v članku