Triki in nasveti
16.11.2017 06:16
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako poskrbeti za varnost podatkov v oblaku?

..Oblačne storitve so tako med običajnimi kot poslovnimi uporabniki vse bolj priljubljene, saj jim ni treba skrbeti za infrastrukturo in aplikacije, temveč lahko takoj koristijo storitve, ki jih potrebujejo..
Kako poskrbeti za varnost podatkov v oblaku?
Kako poskrbeti za varnost podatkov v oblaku?

Čeprav računalništvo v oblaku prinaša številne prednosti, se zraven pojavljajo številna vprašanja, povezana z varnostjo podatkov. Kot običajni uporabniki namreč ne moremo vedeti, kako so naši podatki varovani, kar še posebej drži za tiste podatke, ki so shranjeni v okviru javno dostopnega oblaka.

Medtem ko mora ponudnik računalništva v oblaku poskrbeti za varnost IT infrastrukture, mora uporabnik sam poskrbeti za varnost shranjenih podatkov. Uporabnik mora namreč poskrbeti, da je dostop do njegovih podatkov dobro zavarovan. Pri uporabi storitev računalništva v oblaku so podatki izpostavljeni številnim nevarnostim. Ob neprevidnosti vas tako lahko doletijo trajna izguba občutljivih podatkov, kršitev zakonodajnih ali drugih zahtev, okužba s škodljivo programsko kodo, napadi zlonamernih hekerjev, zloraba spletnih storitev, vdor v uporabniške račune in še mnogo več.

Kljub številnim tveganjem pa lahko svoje podatke z uporabo ustreznih varnostnih mehanizmov pravilno zaščitite. V nadaljevanju si poglejte nekaj praktičnih nasvetov, kako zmanjšati ključna tveganja, povezana z uporabo oblaka.

Lokalne varnostne kopije podatkov

Ko uporabljate storitve računalništva v oblaku, je pomembno, da imate vedno va voljo varnostno kopijo podatkov. To je pomembno predvsem zato, da so vam podatki na voljo tudi v primeru, ko so izvorni podatki iz takšnega ali drugačnega razloga izgubljeni ali nedostopni. Tu imate običajno na razpolago dve možnosti – izdelavo varnostnih kopij podatkov v okviru drugega ponudnika oblačnega prostora ali pa izdelavo lokalnih varnostnih kopij na zunanji pomnilniški medij. Če želite večjo varnost, je najbolje, da se odločite za obe možnosti, saj vam bodo lokalne kopije podatkov prišle prav, ko je povezava na splet počasnejša ali pa je sploh ni.

Ne shranjujte občutljivih podatkov

Vsi dobro vemo, da je svetovni splet vse prej kot varen, saj nepridipravi kradejo podatke na vsakem koraku, predvsem z namenom njihove prodaje in posledično zaslužka. Zaradi tega vam odsvetujemo, da v oblak shranjujete občutljive podatke, kot so gesla, številke kreditnih kartic, vredne pogodbe in podobno. To seveda vključuje tudi intelektualno lastnino, kot so na primer patenti. Čeprav boste dobro poskrbeli za njihovo varnost, to še ne pomeni, da podatki ne bodo odtujeni, s tem pa vam bo seveda povzročena velika finančna škoda.

Uporabljajte oblačne storitve za šifriranje podatkov

Za večjo varnost in zasebnost svojih podatkov se prepričajte, da vaš ponudnik shranjevanja v oblaku ponuja storitev za lokalno šifriranje podatkov. To zagotovi dvojno varnost, saj morajo biti podatki najprej dešifrirani, šele nato jih lahko uporabite. S tem pristopom svoje podatke zavarujete tako pred ponudnikom storitev v oblaku kot tudi sistemskim upravljavcem. S preprostim šifriranjem boste veliko pripomogli k varnosti svojih podatkov.

Šifrirajte svoje podatke

Preden prenesete svoje podatke v oblak, je vedno dobro poskrbeti za to, da jih naprej šifrirate. Tudi v primeru, ko je shranjevanje na voljo v okviru ponudnika storitev v oblaku. Na voljo imate številne rešitve, ki ponujajo možnost šifriranja podatkov, za dostop do njih pa boste potrebovali geslo. Če bodo podatki šifrirani, še preden bodo prenešeni v oblak, bo za njihovo varnost vedno dobro poskrbljeno.

Uporabljajte protivirusne rešitve

Čeprav svoje podatke v oblaku dobro zavarujete, se včasih težave pojavijo pri vas samih oziroma tistih uporabnikih, ki so povezani v oblak. Spletni nepridipravi lahko namreč na enostaven način pridobijo dostop do vašega uporabniškega računa, kar še posebej drži v primeru, ko vaš sistem ni ustrezno zavarovan. Zaradi tega morate poskrbeti vsaj za to, da imate na računalniku (in drugih napravah) nameščeno protivirusno rešitev, ki vas bo varovala pred zlonamernimi kodami.

Poskrbite za varna gesla

Gesla v računalništvu uporabljamo za omejevanje dostopa do tiste programske opreme, podatkov in spletnih storitev, ki niso namenjeni širši javnosti. Zato morate poskrbeti, da so vaša gesla varna in dovolj močna. Pri tem vam priporočamo, da močna gesla oblikujete tako, da izberete nekaj preprostih besed in jih povežete v celoto (na primer »BlueKomadSijajnoWoods«). S tem pristopom lahko namreč oblikujete zelo odporna gesla, ki jih boste lahko brez težav uporabljali tudi več let. Še bolje pa bo, da vključite dvonivojski način prijave za vse spletne storitve, kjer je to seveda podprto.

Preizkusite varnostne mehanizme

Ko shranjujete podatke v oblak, ne smete pričakovati odlične varnosti za svoje podatke. Zaradi tega predvsem večja podjetja najemajo varnostne strokovnjake z namenom, da preverijo varnost njihovih sistemov. Ta varnostna preizkušanja so v osnovi enaka tistim, ki smo jih vajeni v okviru klasičnih podatkovnih centrov. Če pri varnostnem testiranju heker dobi dostop do vaših podatkov, obstaja zelo velika verjetnost, da bo ta dostop dobil tudi nepridiprav.

Shranjevanje podatkov v oblaku prinaša številne prednosti. Kljub temu pa se morate vedno zavedati dejstva, da varnost podatkov ni vedno zagotovljena. Vseeno lahko z uporabo nekaj preprostih nasvetov poskrbite vsaj za nekoliko izboljšano varovanje in s tem zmanjšate tveganja za izgubo ali krajo informacij.


Prijavi napako v članku