Triki in nasveti
12.08.2016 15:11
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

7 odličnih aplikacij za pošiljanje XXL datotek

7 odličnih aplikacij za pošiljanje XXL datotek
7 odličnih aplikacij za pošiljanje XXL datotek

Emaili je postal kanal prejšnjega desetletja, USB ključe 3/4 podjetij prepoveduje, mladina pa se s temi stvarmi niti ne ukvarja več. Ja, oblak je danes in tukaj – realnost – če vam je všeč ali ne. Kako si torej te dni izmenjujemo velike (XXL) datoteke? Preko oblačnih storitev, ki se bolje ali slabše integrirajo v naše delovno okolje. Za vas smo pripravili seznam 7 zanimivih in deloma brezplačnih aplikacij za oblačno izmenjavo (ali hrambo) velikih datotek.

1. Superbeam – Deluje preko Wi-Fi omrežja in omogoča prenos datotek in map med Android napravami. Na žalost uporabniki iOS sistemov tukaj ne pridejo na vrsto. Superbeam poveže Android naprave preko NFC-ja (ali QR kod), program pa je kompatibilen tudi s prenosniki Windows, Mac in Linux. Brezplačna verzija omogoča neomejeno pošiljanje, vendar vsebuje oglase, medtem ko “Pro” naročnina (1,5 eur) omogoča pošiljanje celotnih map in deljenje datotek z večimi napravami hkrati preko NFC-ja.

2. Sync – Storitev, ki je po svojih funkcijah precej podbna ostalim v tej kategoriji, vendar daje velik poudarek na varnosti podatkov. Sync namesto “oblačnega serverja”, ki je potem skupen vsem uporabnikom, omogoča ustvarjanje “osebnih oblakov”, do katerih nihče drug, razen vas in pooblaščenih uporabnikov, nima dostopa. Z osredotočenostjo na varnost pa Sync izgubi nekaj na svoji uporabnosti. Recimo uporabnik mora uporabiti domači računalnik kot server in vsi, ki sodelujejo v izmenjavi datotek, morajo nujno imeti enako programsko opremo. Kakorkoli že, gre za idealno izbiro za vse tiste, ki jemljejo digitalno varnost resno ali delijo ubčutljive podatke. Obstajata tako brezplačna različica – z neomejenim prostorom in zasebno komunikacijo – kot plačjiva različica (35 eur), ki ponuja nekaj dodatnih funkcij.

3. Box – Podobna ostalim storitvam v oblaku, vendar ima pomembno konkurenčno prednost – integrirana je z uporabnimi aplikacijami kot so Salesforce, Slack, Office 365 in Google Docs. Box, ki med drugim brezhibno deluje na mobilnih napravah, omogoča brskanje po vaših datotekah, ki so lahko v več kot 120-ih formatih, nato pa dokaj varno deli datoteke – tako v službenem okolju, kot v zaledju vašega doma. Box naročnina stane od 4 eur, pa vse do 13 eur na mesec, odvisno od uporabnika. Najbolj osnovna verzija računa vsebuje 100GB prostora, mobilni dostop, šifriranje in dvofaktorsko avtentikacijo.

4. Dropbox – Ena najbolj popularnih storitev za shranjevanje podatkov, ki uporabniku takoj ob prijavi podari 2GB brezplačnega prostora. Dropbox predstavlja odličen način deljenja velikih datotek – videov, slik ali dokumentov – z ljudmi, ki nimajo Dropbox računa. Dropbox deluje na Android napravah, iOS, OSX in Windows napravah. Za vse tiste, ki potrebujejo več prostora, Dropbox za 8 eur na mesec ponuja 100GB prostora. Storitev je združjiva z Microsoft Office-om, prav tako pa Dropbox predstavlja prvo izbiro ostalih partnerjev kot je Dell, Adobe, SalesForce in Microsoft.

5. Pushbullet – Lahko imate Android mobilni telefon, iOS tablico in Windows 10 prenosnik, vendar boste s Pushbullet storitvijo imeli občutek kot da so vse vaše naprave brezhibno povezane. Pushbullet premakne meje deljenja datotek, saj omogoča tudi pošiljanje sporočil, prejemanje obvestil na računalniku ali tablici, zasebni pogovor s prijatelji, deljenje povezav in celo pošilnjanje SMS sporočil z vašega telefona. Obstajajo Windows, Android in iPhone verzije, Mac uporabniki pa boste morali poiskati neuradno verzijo programa, ki obstaja. PushBullet Pro za 35 eur letno ali 4 eur mesečno, omogoča pošiljanje večjih datotek – do 1GB – in 100GB prostora za shranjevanje. Pro verzija ponuja tudi neomejeno pošiljanje SMS sporočil, medtem ko jih osnovni račun ponuja zgolj 100.

6. Adobe Send & Track – Storitev, ki stane 18 eur letno, omogoča sledenje sprememban, spremljanje starejših verzij datotek, podajanje mnenj in nalaganje zadolžitev znotraj celotnega Adobe ekosistema. Adobe Send & Track je posebej pametna odločitev za vse, ki že uporabljajo oblačno programsko opremo Adobe. Za razliko ostalih na seznamu, je Adobe Send & Track omejen na uporabnikov računalnik.

7. MailBigFile – Takoj na začetku je potrebno opozoriti, da je za vrhunsko uporabniško izkušnjo priporočljiva Pro naročnina, ki ponuja dostop do iOS aplikacije, šifriranje in dodaten prostor za shranjevanje. MailBigFile brezplačna verzija je polna oglasov, dovoljuje pošiljanje datotek v velikosti do 2GB in vsaka datoteka je lahko prenešena le 20 krat. “Pro” naročnina dovoljuje pošiljanje datotek v velikosti do 4GB in te datoteke so dostopne 28 dni, prenos pa je mogoč kar 50 krat.


Prijavi napako v članku