Računalništvo, telefonija
15.08.2020 07:29
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5G telefoni v letu 2020: Galaxy Note 20, Pixel 5, OnePlus Nord, LG Velvet in še več (2. del)

5G telefoni v letu 2020: Galaxy Note 20, Pixel 5, OnePlus Nord, LG Velvet in še več (2. del)
5G telefoni v letu 2020: Galaxy Note 20, Pixel 5, OnePlus Nord, LG Velvet in še več (2. del)

V prvem delu članka smo predstavili trenutno najbolj “vroče” 5G modele pametnih telefonov, med katerimi so nekateri že na trgu, drugi pa še prihajajo. V tem delu pa bomo nadaljevali z nekaterimi manj znanimi 5G napravami, prav tako pa se bomo dotaknili tistih proizvajalcev, ki jih vsaj uradno 5G tehnologija še ne zanima do te mere, da bi sami izdali kak telefon. Recimo Apple je že tak primer, ki nima naprave, ki bi delovala na omrežjih 5G, se pa govori, da naj bi takega predstavili septembra letos, v različicah modela 12.


Motorola G 5G plus

Dotični model, ki je v Evropi za 349 evrov že na voljo, je opremljen s “full HD” ekranom, 5.000 mAh baterijo in Snapdragon 765 5G procesorjem. Kljub temu, da Motorola pravi, da bodo tudi zda ZDA jeseni pripravili 5G napravo, ki bo stala pod 500$, za zdaj še ni jasno, ali bo šlo zgolj za variacijo modela 5G Plus, ali pa lahko pričakujemo novo napravo.


LG V60 ThinQ 5G

Poleg tega, da ima klasičen vhod za slušalke (redkost med današnjimi telefoni), ima LG V60 unikaten dizajn, saj delujo z ovitkom, ki igra vlogo dodatka in s tem se velikost ekrana kar podvoji. Tehnologija “Dual Screen” omogoča, da se V60 odpre kot knjiga, aplikacije pa lahko uporabljamo na dveh ekranih hkrati. Recenzija modela LG V60 ThinQ 5G.

Samsung Galaxy A71 5G

6,7-inčni AMOLED ekran, štiri zadnje kamere in robustna 4.500 mAh baterija. To je Samsung Galaxy A71 5G. Na voljo je tudi v ZDA, kjer ga ponujajo AT&T, Verizon, T-Mobile in seveda Samsung.

Samsung Galaxy Note 10 Plus 5G

Izšel je lansko leto, je pa dokaj drag predhodnik modela Note 20 Ultra. Opremljene je s 6,8-inčnim ekranom, baterijo, ki brez problema drži cel dan in odlično kamero. Kot lahko vidimo je 5G kompatibilen, in sicer je bil eden najbolj popularnih 5G telefonov, ko je izšel. Recenzija modela Samsung Galaxy Note 10 Plus.

Motorola Moto Z4

Podobno kot Motorola Moto Z3, se tudi Moto Z4 iz lanskega leta na 5G omrežje poveže z dodatkom Moto Mod. Mod se z magneti pripne na zadnjo stran naprave, v času izida pa je bil ta model eden cenejših 5G telefonov na trgu. Danes telefon še vedno dobimo za približno 350$, vendar pa tudi Mod stane skoraj toliko. Recenzija modela Motorla Moto Z4.

ZTE Axon 11 5G

Telefon Axon 11 5G je opremljen s 6,47-inčnim ekranom, štirimi zadnjimi kamerami in procesorjem Snapdragon 765G. Telefon je na voljo na Kitajskem, v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Kar pa se tiče trga ZDA ZTE že razmišlja o novi napravi.

Xiaomi Mi 10 Pro 5G

Mi 10 Pro 5G je opremljen s procesorjem Snapdragon 865, 90Hz ekranom, 4.500 mAh baterijo in kar 108MP zadnjo kamero. Govorimo o premium pametnem telefonu, ki v evropi stane 999 evrov. Recenzija modela Xiaomi Mi 10 Pro 5G.

Samsung Galaxy A90 5G

Galaxy A90 5G ima 6,7-inčni ekran, tri zadnje kamere in procesor Snapdragon 855. Poleg tega ima osem-jedrni procesor in vgrajeni čitalec prstnih odtisov.

Nokia 8.3

Kljub temu, da Nokia še zdaleč ni tak telefonski gigant, kot je bil pred 15 leti, je izdelal 5G telefon. Imenovan Nokia 8.3, stane 599 evrov in ponuja “globalne 5G” kapacitete.

Oppo Find X2 in X2 Pro

Oppo si je ustvaril ime s svojimi srednjecenovnimi telefoni, vendar pa sta oba modela Find X2 in Find X2 Pro opremljena s “flagship” specifikacijami. Izšla sta skoraj dve leti po predhodniku Oppo Find X, oba pa imata 6,7-inčni ekran, trojno zadnjo kamero in vodoodporen dizajn.

Huawei Mate 20 X 5G

Mate 20 X 5G ima ogromen, 7,2-inčni ekran, 4.200 mAh baterijo in trojno zadnjo kamero. Telefon bi recimo v Veliki Britaniji moral iziti junija lani, vendar so se tamkajšnji ponudniki mobilne telefonije odločili, da opustijo ta načrt. Tudi v ZDA je prodaja Huawei telefonov prepovedana. Kljub vsemu pa je Huawei še vedno največji proizvajalec 5G telefonov na svetu, saj je lansko leto prodal skoraj 7 milijonov naprav.

Kaj pa ostala podjetja?

Glede na to, da se omrežja 5G pospešeno gradijo po vsem svetu, lahko pričakujemo, da bo na trgu vedno več 5G telefonov, prav tako pa pričakujemo tudi več proizvajalcev, ki se bodo priključili 5G tekmi. Tukaj je še eno podjetje, od katerega težko pričakujemo novosti na področju 5G tehnologije.

Apple

Širijo se govorice, da naj bi Apple že letos vključil 5G tehnologijo v svoje naprave. Applov analitik Ming-chi Kuo napoveduje, da naj bi jeseni dobili kar tri 5G modele. Obstaja pa kar nekaj razlogov, da se Apple ni odločil za 5G tehnologijo že lansko leto.

Prvi razlog je, da Apple načeloma ni “pionir” mobilnih trendov, namesto tega raje počaka in se z zamikom priključi ostalim. Če se samo spomnimo sitaucije z omrežjem 3G in 4G LTE, vidimo, kako je Apple pustil konkurenci, da je najprej zajadrala v tehnologijo. Drugi razlog pa je, ker je Apple prenehal s sodelovanjem z vodilnim proizvajalcem 5G procesorjev, Qualcommom. Aprila lani sta podjetji sicer dosegli nov dogovor, ki pa je prišel prepozno, da bi lahko Apple že lani ponudil 5G napravo.


Prijavi napako v članku