Triki in nasveti
30.07.2014 10:25
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 najboljših distribucij Linux

Ubuntu
Ubuntu

Z Microsoftovo ukinitvijo podpore za operacijski sistem Windows XP se vse več uporabnikov osebnih računalnikov ozira po distribucijah Linux. Novejše distribucije Linux namreč nameščamo na osebni računalnik podobno kot Windows, hkrati pa ponujajo vsa programska orodja, ki jih povprečen uporabnik potrebuje pri vsakdanjem delu. Poleg tega je večina aplikacij dandanes na voljo v okviru storitve računalništva v oblaku in za njihovo uporabo potrebujemo le spletni brskalnik (pisarniški paket Office, program za grafično urejanje Adobe, računalniške igre in še mnogo več). Če k temu dodamo še, da so distribucije Linux praviloma brezplačne in varnejše v primerjavi z Okni, je razlogov za uporabo sodobnih operacijskih sistemov Windows iz dneva v dan manj.

Ker je na voljo na stotine različnih distribucij Linux, si v nadaljevanju poglejmo pet trenutno najboljših distribucij, ki vas bodo zlahka prevzele.

1. Ubuntu

Ubuntu (bit.ly/Ubuntu-14-04) je za mnoge uporabnike osebnih računalnikov ena najboljših distribucij Linux na modrem planetu. Različica 14.04 je izšla aprila letos in je za nameček opremljena z oznako LTE, kar pomeni, da ima zagotovljeno kar petletno podporo s strani odprtokodne skupnosti. Sistem je nedvomno kot nalašč za tiste, ki operacijski sistem potrebujejo izključno kot podlago za delo in nadvse sovražijo neprestano posodabljanje sistema.

2. Linux Mint

Odprtokodni operacijski sistem Linux Mint (bit.ly/Linux-Mint) se vam bo prav tako hitro prikupil, saj temelji na osnovi operacijskega sistema Ubuntu. Sistem bo v naslednjih mesecih zagotovo močno pridobil na uporabnosti, saj bo razvoj operacijskega sistema Ubuntu vsaj začasno postavljen na stranski tir, ker ima najnovejša različica zagotovljeno podporo za naslednjih pet let.

3. Elementary OS

Distribucija Elementary OS prav tako temelji na osnovi sistema Ubuntu, vendar se ob tem lahko pobaha s poenostavljenim in všečnim grafičnim vmesnikom, ki pa naredi izjemno razliko v sami uporabniški izkušnji. Mnogi uporabniki vidijo Elementary OS kot najboljšo izbiro za tiste, ki so vse doslej uporabljali izključno Microsoftove operacijske sisteme Windows. Zaradi tega ta distribucija Linux ni ravno primerna za zahtevnejše uporabnike.

4. Arch Linux

Čeprav operacijski sistem Arch Linux (bit.ly/Arch-Linux) oblikovno ni med najzanimivejšimi, je vsestransko uporaben, saj je primeren tako za tiste, ki želijo operacijski sistem Linux spoznati od blizu, kot za zahtevnejše uporabnike. Sistem Arch Linux ima na voljo bogato paleto številne dokumentacije in navodil, ki so pisana na kožo celo tistim, ki se z operacijskim sistemom Linux še niso srečali. Piko na i pa daje še izjemno enostaven in hiter postopek namestitve na osebni računalnik.

5. TAILS

Odprtokodni operacijski sistem The Amnesiac Incognito Live System ali krajše Tails velja za najvarnejši operacijski sistem na svetu, saj po končanem delu ne pusti nikakršne sledi (bit.ly/Tail-S). Tails namreč za svoje delovanje ne uporablja trdega diska na računalniku, ampak zgolj sistemski pomnilnik, s katerega se na koncu vse izbriše. Operacijski sistem lahko poganjamo s ključkom USB ter optičnih ploščkov DVD in CD, in to ne glede na to, kakšen operacijski sistem imamo trenutno nameščen.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več