Igre
23.10.2011 16:22
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 najboljših MS-DOS iger vseh časov

5 najboljših MS-DOS iger vseh časov
5 najboljših MS-DOS iger vseh časov

Ko je leta 1981 MS-DOS debatiral na tržišču operacijskih sistemov, si je le malokdo mislil, da bo kadarkoli postal platforma za igranje iger. Pa so se zmotili. Med leti 1981 in 1997 so namreč različni založniki izdali na tisoče iger različnih zvrsti, namenjenih osebnemu računalniku in njegovemu na tekstu baziranemu operacijskemu sistemu. Da bi proslavili 30. obletnico MS-DOS-a, smo v uredništvu zbrali pet, po našem mnenju najboljših iger, ki so kadarkoli počastile Microsoftov prvi operacijski sistem. Te igre so bile inovativne in vplivne, medtem ko jih je bilo seveda zabavno igrati znova in znova.

Če ste zamudili DOS-ovo ero, ali če ta seznam v vas prebuja nostalgijo, nikar ne jočite. Veliko teh iger je namreč še vedno na voljo na spletu za prenos. Običajno so takšne igre na voljo skupaj z DOS emulatorjem imenovanim DOSBox, tako da jih lahko brez skrbi zaženete na modernih Windowsih (ali celo na Mac računalnikih). V veliko primerih so igre kar brezplačne, vendar si boste morali v tem primeru DOSBox prenesti in namestiti sami.

1. Day of the Tentacle (1993)
Založnik: LucasArts

V igri Day of the Tentacle ste postavljeni v vlogo trojčka bizarnih najstnikov, ki z raziskovanjem in reševanjem ugank skušajo preprečiti zlobnemu vijoličnemu Popku, da bi prevzel svet. LucasArts je to interaktivno pustolovščina začinil s kopico humorja in živahnimi prijemi, s katerimi so napravili umetnino, za katero številni menijo, da je verjetno ena izmed najboljših risanih avantur vseh časov.

2. Command & Conquer: Red Alert (1996)
Založnik: Virgin Interactive

Predstavljajte si svet, v katerem je Albert Einstein potoval nazaj v čas, da bi ubil Hitlerja in odstranil nacistično grožnjo v 2. svetovni vojni. Ljubitelji Red Alerta hvalijo igro predvsem zaradi zapleteno uravnoteženega in raznolikega vojskovanja, mojstrskega ravnanja z vmesnikom, grafike ter seveda same zgodbe.

3. SimCity (1989)
Založnik: Brøderbund Software

SimCity je slovel kot vsestranska “igrača”, brez vnaprej določenih ciljev, razen enega: spodbujanje igralca za ustvarjanje in eksperimentiranje. V igri gradite svoje mesto in ga razširite do mej nemogočega. Igro lahko igrate kolikor želite, kolikokrat želite in še vedno ne postane dolgočasna, saj znova in znova gradite nekaj unikatnega. Čeprav je igra SimCity nastala na platformi Amiga, se je naslov kaj hitro preselil tudi na MS-DOS in postal pomemben del računalniškega DNA. SimCity je kasneje vplival na kreatorje različnih, vključno z nadaljevanjem SimyCity 2000 in The Sims.

4. Civilization (1991)
Založnik: MicroProse Software

Le malo je iger, ki bi bile tako zasvoljivo zabavne in neskončno igralne kot je igra Civilization, zgodovinska strateška igra, ki omogoča igralcu, da popelje svojo civilizacijo v novo tisočletje. Pri ustvarjanju igre Civilization je Sid Meier nekako distiliral, kondenziral in kodificiral pravila človeškega postagrikulturnega razvoja v PC računalniško igro in prav zaradi tega jo je (bilo) zabavno igrati. Čeprav se je z leti razširila tudi na ostale platforme, igra Civilization ponosno izvira iz MS-DOS-ove sfere in je dejansko tretja igra za DOS, ki jo je razvil Sid Meier.

5. Doom (1993)
Izdajatelj: id Software

Doom je bila prva generacija hitre in tekoče strelske igre, ki je uporabila nove vizualne tehnike, ki so naše osebne računalnike potisnili do skrajnih meja. Z Doomom je lahko igralec s hordo nerazumljivih pošasti iz pekla užival ob igranju, grafiki in zvoku, ki so za takratni čas najverjetneje presegali meje zmogljivega. Poleg tega je Doom predstavil zanimivo možnost igranja preko multiplayer omrežja (deathmatch), ki je pri podobnih igrah v uveljavi še danes.


Prijavi napako v članku