17.09.2012 08:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 (naj)boljših brezplačnih programov za urejanje zvoka

Že z nekaj osnovnega znanja in posluha lahko ustvarite posnetke v katerih bodo uživali vaši poslušalci.
Že z nekaj osnovnega znanja in posluha lahko ustvarite posnetke v katerih bodo uživali vaši poslušalci.

Z vse večjim napredkom tehnologije in z vse boljšo dostopnostjo tako programske, kot tudi strojne opreme lahko praktično vsak vstopi v svet urejanja glasbe in zvoka. Seveda je profesionalna oprema še vedno cenovno težko dostopna, a za domačo rabo so povsem dovolj že nekateri programi, ki jih lahko brezplačno prenesemo iz interneta. Da bi iz množice teh programov lažje izbrali prave smo pripravili izbor petih, ki iz ponudbe nekoliko izstopajo in si jih bomo podrobneje ogledali v nadaljevanju.

1. Audacity

Audacity je definitivno eden najbolj uporabnih ter za uporabo najenostavnejših brezplačnih programov za urejanje zvoka. Idealen je tako za snemanje, kot tudi za dodajanje učinkov zvočnim posnetkom in njihovo urejanje. Je prijazen tako začetnikom kot tudi naprednejšim uporabnikom in se ponaša z odličnim, preglednim vmesnikom.

2. DJ Audio Editor

Tudi ta program se lahko pohvali z dobrim vmesnikom in omogoča uporabo različnih filtrov, ustvarjanje lastnih učinkov ter seveda urejanje zvočnih posnetkov. Podpira tudi shranjevanje zvoka v mnogo različnih formatov, denimo v MP3, OGG, WAV, WMA, AAC, AIFF, FLAC, M4A, MP2 itd.

3. Power Sound Editor

Čeprav je v brezplačni verziji programa shranjevanje posnetkov omejeno na .waw format, gre še vedno za odličen program. Njegova največja prednost so unikatna orodja za zmanjševanje hrupa oziroma zvokov ozadja (noise reduction). Ta med drugim vključujejo tudi priročno orodje za zmanjšanje ali celo odstranitev zvoka dihanja, kar je zelo uporabno za doseganje čim čistejših posnetkov govora ali petja.

Poleg naštetega seveda omogoča tudi snemanje zvoka. To pa še ni vse, med drugim namreč vsebuje tudi orodje za zapisovanje ter presnemavanje glasbenih CD-jev.

4. Wavosaur

Potrebujete mobilen in kompakten urejevalnik glasbe ter zvočnih posnetkov? V tem primeru je Wavosaur kot nalašč za vas. Njegova posebnost je namreč ta, da ne zahteva inštalacije na disk in v okenski register ne shranjuje nobenih podatkov. Ker deluje tudi v operacijskih sistemih Windows 98 in XP je primeren tudi za nekoliko starejše računalnike. Vse to pa bi bilo seveda brez pomena, če program ne bi vseboval odličnega nabora orodij za urejanje. Poleg tega pa podpira tudi velik nabor formatov zapisa zvoka.

5. Ardour

Program nudi zaokroženo celoto orodij za snemanje, urejanje in mešanje glasbe ter zvoka. Poleg tega predstavlja tudi odlično orodje za eksperimentiranje z zvokom, saj je so se avtorji specializirali za urejanje z neomejenimi sposobnostmi razveljavitve in uveljavitve ukazov (funkcije “undo” ter “redo”) ter z možnostjo vključitve mnogih vtičnikov oziroma plug-inov.

Velja pa tu opozoriti, da program ni namenjen operacijskemu sistemu Windows, pač pa za svoje delovanje zahteva Linux ali Applov OS X.

Seveda to še zdaleč niso edini brezplačni programi za urejanje zvoka. Mogoče med njimi ni ravno vašega najljubšega. Zaradi tega vas vabimo na forum računalniških novic, kjer boste lahko z ostalimi uporabniki delili svoje znanje in izkušnje. Kot izhodiščno točko pa lahko uporabite tudi spletno stran Soft32, kjer boste poleg omenjenih programov našli še mnoge druge. Vsak program za lažjo orientacijo vsebuje tudi oceno uporabnikov in podatek o skupnem številu prenosov.


Prijavi napako v članku