Telefoni
16.02.2018 17:11

Deli z drugimi:

Share

5 načinov, kako bi bil lahko iPhone X še boljši

5 načinov, kako bi bil lahko iPhone X še boljši
5 načinov, kako bi bil lahko iPhone X še boljši

Glede na to, da je do razkritja letošnje “postave” Applove iPhone ekipe še več kot pol leta, se zdi malce neprimerno, da že tako na veliko govorimo o naslednjiku iPhona X kajne? Kljub temu pa ima Apple velike težave pri skrivanju podrobnosti o novih modelih pred različnimi viri kot sta recimo KGI Securities, ali analitik Ming-Chi Kuo. Ravno zaradi takšnih virov poznamo že precej informacij o novi generaciji iPhonov.

Po informacij, ki jih ima Kuo, bi naj Apple leto pripravil kar tri iPhone. Eden bo 5,8-inčni OLED iPhone X, drugi bo večja izdaja s 6,5-inčnim OLED ekranom in tretji bi naj ponudil 6,1-inčni LCD ekran z nižjo resolucijo, hkrati pa naj bi bil cenovno ugodnejši od Applovih OLED iPhonov.

O strojni opremi, katero Apple pripravlja za leto 2018 je bilo že veliko govora, vendar za zdaj še nimamo informacij o novih lastnostih in izboljšavah, ki jih Apple planira za nove iPhone modele. Naj s to mislijo ostanemo tudi v nadaljevanju in pregledamo 5 ključnih področij, kjer iPhone X ima še nekaj prostora za napredek. Vsi največji ljubitelji Appla seveda upajo, da bodo novi iPhone modeli dotična področja dvignila na višjo raven.

Face ID

Brez dvoma ni dileme, da je tehnologija Face ID najbolj kontroverzna zadeva, ki se plete okrog iPhona X. Uporabniki so se močno navadili na Touch ID čitalec prstnih odtisov in prihod Face ID tehnologije je bil pravi šok. Še posebej, ko je Apple potrdil, da ne bosta na voljo obe opciji, mteveč samo ena.

Zanimivo je, da so mnenja glede Face ID-ja deljena na tiste, ki novost obožujejo in na tiste, ki jo dobesedno sovražijo. Dejstvo je, da Face ID za nekatere predstavlja olajšanje in dodano vrednost, za druge pa povsem nepotrebno lastnost, katero bi najraje odstranili.

Tehnični razlogi za opisane razlike niso znani, vendar pa je res, da pri nekaterih telefonih Face ID izkušnja ne deluje tako kot bi morala. Pogosto se dogaja, da za odklepanje telefona uporabniki potrebujejo dolgo časa, zgodi se tudi to, da ga v neke trenutku sploh ne morejo odkletniti itd. Spet drugi uporabniki pa ne poročajo o nobenih težavah, so povsem zadovoljni in bi tehnolgijo održali tudi v naslednjih modelih. Če pomislimo, kolikokrat na dan odklepamo telefon, si težko predstavljamo, da nam ta funkcija ne deluje tako kot mora kajne? Touch ID je imel zelo dobre ocene in ljudje se sprašujejo, zakaj se je Apple sploh odločil za zamenjavo.

Odklepanje telefona in aplikacij je ključna zadeva, ko govorimo o uporabniški izkušnji iPhona X in za naslednji model bi bilo zelo zaželjeno, da Apple izboljša dotično lastnost. Upamo lahko, da bo Apple večino posodobitev namenil programski opremi, kajti to potem pomeni, da bodo od tega nekaj odnesli tudi zdajšnji uporabniki iPhona X, ki bodo ostali pri sedanji napravi.

“Control Center” in obvestila

Apple verjetno naredi na tone tržnih raziskav preden se odloči za spremembo uporabniškega vmesnika. Trenutno stanje “obvestil” in “Control Center” sekcije v sistemu iOS pa morda kaže, da se Apple ne vpraša vedno sutreznih vprašanj.

iPhone X je ponudil nov pristop k uporabljanju gest in v večini se zdi zelo koristen. Medtem, ko je večina gest logičnih, je recimo zahtevanje, da uporabnik podrsa iz vrha navzdol za dostop do dveh jedrnih lastnosti precej nelogično. Enostavno ni načina, da uporabnik izvede gib elegantno z eno roko. To je točka, kjer lahko uporabnik iPhona X prvič uporabi “Reachabillity”.


Zapiranje aplikacij

Naslednja tematika je odvisna od vsakega posameznika in njegovega odnosa do nje, torej naj ljudje aplikacija zgolj minimizirajo, ali jih v celoti zaprejo. O tem je sicer bilo že kar nekaj povedanega, vendar Apple trdi, da ljudje ne bi smeli zapirati aplikacij, temveč bi jih preprosto morali poslati v ozadje. Je temu res tako?


Najprej se dotaknimo Applovega nasveta, da bi aplikacije morali uporabniki minimizirati v ozadju. Nekaj takega je možno zgolj ob predpostavki, da razvijalci v celoti oravijo svojo nalogo z odliko in ustvarijo aplikacije, ki delujejo brez napak. Takšna pričakovanja so seveda nerealna. V bistvu je čisto preprosto, namreč obstaja kar nekaj aplikacij, ki v ozadju trošijo energijo in to povsem brez potrebe. Te aplikacije so vedno bile in tudi vedno bodo. Zapiranje teh aplikacij bo rezultiralo v privarčevanju energije in izboljšanju delovanja naprave.

Drugo kar je pomembno izpostaviti je, da je ravno glavna funkcija orodja, ki ji pravimo “app switcher” ta, da menjava med aplikacijami, ki jih uporabljamo najpogosteje. Če vse aplikacije, ki jih kdajkoli odpremo na telefonu, pustimo jadrati nekje v “app switcher-ju”, enostavno ni mogoče pričakovati kvalitetnega preskakovanja med aplikacijami.

Torej, če strnemo povedano, lahko ugotovimo, da bi bilo potrebno uporabnikom ponuditi lažji in bolj prikladen način za zapiranje aplikacij kot je “app switcher”. Dejstvo je, da veliko iPhone X uporabnik ne ve, kako pravilno pristopiti k zadevi.

Ta je kar jasna in verjetno ste se z dotično zadevo srečali že na raznih Apple forumih ali Reddit-u. Trenutno sta na zaklenjenem ekranu iPhona X dve ikoni. Ena od dveh je svetilka in je postavljena v skrajni levi spodnji kot ekrana, medtem ko je druga ikona kamera, ki je v skrajnem zgornjem desnem kotu. Ikona kamere je precej neuporabna, kajti že samo podrsavanje na levo odpre kamero telefona. Vprašanje je, zakaj je Apple na zaklenjeni ekran postavil kar dve ikoni kamere? Prav tako kot pri “Control Centru” bi morali ljudje imeti na izbiro katere ikone na zaklenjenem ekranu si želijo uporabljati.

Splošna učinkovitost delovanja programske opreme

Zadnji in vsekakor ne najmanj pomemben način, na katerega bi lahko bil iPhone X še boljši je z izboljšanjem sistema iOS, in sicer kar se tiče splošnega delovanja in stabilnosti. Na srečo se zdi, da je Apple že začel reševati vse probleme, kajti za iOS 12 je napovedana odprava raznih težav, ki pestijo uporabnike. Prav tako smo lahko optimistični glede sistema iOS 13, o katerem Applovi inženirji že razmišljajo.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku