Triki in nasveti
12.03.2020 10:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google Maps: 5 trikov, za katere niste vedeli

5 Google Maps trikov, za katere niste vedeli, da obstajajo
5 Google Maps trikov, za katere niste vedeli, da obstajajo

Po vsej verjetnosti uporabljate aplikacijo Google Maps (Googlovi zemljevidi) za iskanje najbolj optimalne poti do želenega cilja ali restavracije, ki jo želite obiskati. Če uporabljate aplikacijo samo za ta namen, ste osnovni uporabnik in precej zamujate. Google Maps ponuja nekaj zanimivih lastnosti, za katere sploh niste vedeli, da obstajajo.


Ko potujete po tujini, lahko na primer uporabljate aplikacijo Google Maps za prevode imen krajev (kot so recimo kavarne) – kar je zelo koristna lastnost, če recimo taksistu razlagamo, kam bi radi šli. Zanimivo je morda tudi to, da lahko Google Maps uporabljamo znotraj letališč.


Glede na to, da so nekatere od teh lastnosti nove ali omejene na iPhone uporabnike, jih verjetno še nimate na svojih telefonih, a jih boste prej ali slej imeli. Kakorkoli že, tukaj je nekaj nasvetov, kako uporabljati pet zanimivih Google Maps trikov.


Prevod imen krajev in naslovov

Če torej načrtujete potovanje v tuje kraje in ne poznate lokalnega jezika, je na srečo za vas Google Maps pripravil pomoč. Aplikacija vam omogoča, da poslušate izgovorjavo imen restavracij in ostalih krajev, za katere ste zainteresirani, in to v lokalnem jeziku. Na tak način lahko taksistom ali ljudem na ulici poveste, kaj iščete.


Za uporabo predstavljene lastnosti najdite kraj, ki ga želite obiskati in kliknite nanj. Poleg imena kraja se pojavi ikona zvočnika. Kliknite na ikono zvočnika in poslušajte pravo izgovorjavo.


Personalizirajte si lastno ikono vozila (samo za iPhone)

Ste naveličani gledanja modre puščice med vožnjo? Noben problem – ikono puščice lahko spremenite v ikono vozila, da bo uporabniška izkušnja še bolj pristna. Izbirate lahko med rdečo limuzino, zelenim poltovornjakom in rumenim terencem.


Poleg vsega nova ikona olajša orientacijo na zemljevidu, kajti omenjena modra puščica se hitro zgubi v zemljevidu. Trenutno je na žalost ta lastnost na voljo zgolj za iPhone uporabnike, vendar sklepamo, da bo dokaj hitro na voljo tudi za telefone z operacijskim sistemom Android.


Naročite hrano

Dotična lastnost sicer v Sloveniji še ni na voljo, verjamemo pa, da bodo tudi naši lokalni ponudniki dostave ponujali tovrstne storitve. Google Maps trenutno sodeluje s ponudniki DoorDash, Postmates, Delivery.com, Slice in ChowNow, ki tako nudijo naročilo dostave hrane kar neposredno iz aplikacije.


Postopek naročila hrane v aplikaciji Maps je sledeči: najdemo želeno restavracijo in izberemo “Order Online”. Naslednji korak je “Delivery” in v tem koraku izberemo želeno storitev dostave. Tukaj lahko v košarico dodamo naše želje, kar se tiče hrane. Ko končamo, kliknemo »Checkout«, vnesemo želeni način plačila in na koncu izberemo “Place Your Order”.


Izmerite razdaljo med izbranimi kraji

Če si želite izmerite razdaljo med dvema krajema, Google Maps nudi odlično orodje, ki vam pri tem lahko pomaga. Imenuje se »Measure Distance«, uporabljamo pa jo lahko tako na namizni, kot mobilni verziji aplikacije. Podatek o razdalji dobimo v čevljih in kilometrih.


Če torej uporabljamo Google Maps znotraj našega brskalnika na namiznem računalniku ali Mac-u, z desno kliknemo na začetno točko in nato izberemo opcijo “Measure distance”. Če uporabljamo telefon, pritisnemo in držimo začetno točko, dokler se nam ne pojavi ikona. Izberemo meni na dnu ekrana in nato “Measure distance”.


Uporabljajte Google Maps v zaprtih prostorih

Najti prave izhode in vse lokacije na velikih letališčih zna biti ogromen zalogaj, še posebej, če nismo med najbolj pogostimi koristniki letalskih prevozov. Na srečo lahko za orientacijo po nepoznanih terminalih uporabljamo Google Maps. Tako dobimo vse potrebne informacije glede vhodov, restavracij, trgovin in ostalih lokacij, ki jih potrebujemo, da bo naša potovalna izkušnja karseda brezhibna.


Prijavi napako v članku