Računalništvo, telefonija
Tiskalniki in skenerji
Poslovne rešitve
09.12.2022 11:36

Deli z drugimi:

Share

Kateri filamenti za 3D tiskanje so najbolj priljubljeni in zakaj?

Nakup 3D tiskalnika vam odpre neskončno novih možnosti. Ne glede na to, ali gre za industrijsko tiskanje ali rekreativno, kot na primer ustvarjanje figur, v obeh primerih celoto povezujejo 3D filamenti.

Že samo iskanje ustreznega 3D tiskalnika vam lahko vzame kar nekaj časa. Po nakupu pa pridete do spoznanja, da je zmeda okoli 3D filamentov še večja. Katere vrste filamentov za 3D tiskanje poznamo? Kateri so najbolj primerni za vaše potrebe?

Obstaja več ducat različic, če pa upoštevamo še vse različne barve, v katerih so na voljo, je število še večje. Medtem ko se prebijamo skozi labirint različnih filamentov, nenadoma vstopimo v svet kemije – polimlečna kislina, polivinilni alkohol, ogljikova vlakna – in svet akronimov, med katerimi najpogosteje zasledimo ABS, PLA, HIPS, CPE, PET, PETT, PET-G, ASA, TPU in podobne oznake, ki nam povzročajo vrtoglavico. Kaj pa sploh so filamenti za 3D tiskalnike in kako delujejo?

Filamenti, ki se uporabljajo pri 3D tiskanju, so termoplasti oziroma plastike (tudi polimeri), ki se pri segrevanju talijo in ne gorijo. V tem stanju jih lahko oblikujemo v poljubno obliko, po končanem hlajenju pa se surovina spet strdi. 3D filamenti se dovajajo v grelno komoro v sklopu ekstruderja 3D tiskalnika, kjer se segreje do tališča in nato brizga skozi kovinsko šobo, pri čemer sledi vnaprej programirani poti, ki smo jo ustvarili v namenskem programu.

Po tej poenostavljeni razlagi se sedaj morda sprašujete, kateri 3D filamenti se najpogosteje uporabljajo?

3D-filamenti-za-3D-tiskanje-4

ABS in PLA – vsestranska kralja med filamenti

Daleč najbolj uporabljani vrsti filamentov sta akrilonitril butadien stiren (ABS) in polimlečna kislina (PLA), ki ju lahko najdete na spletni strani plastikatrcek.si. Večina osnovnih 3D tiskalnikov je zasnovanih izključno za uporabo teh filamentov.

Čeprav ima ABS izredno okorno kemijsko ime, ste z njim najbolj intimno seznanjeni, saj ste po vsej verjetnosti odraščali z njim. Ne verjamete? Se spomnite Lego kock? Ste vedeli, da so izdelane iz ABS plastike? Sedaj veste, zakaj tako hudičevo bolijo, ko stopite na njih. Predmeti, izdelani iz ABS plastike, se ponašajo z visoko vzdržljivostjo in sposobnostjo, da prenesejo visoke temperature. Prav tako je ABS zmerno prožen, vendar ga v tem pogledu prekašajo drugi filamenti. Resnično blesti pri 3D tiskanju predmetov, s katerimi pogosto rokujemo, so dovzetni za padce in udarce ali pa so izpostavljeni visokim temperaturam, kot na primer ovitki za telefone, igrače, ročaji za orodja, avtomobilske komponente in podobno.

Navdušenci nad 3D tiskanjem bodo vedeli, da je ABS nagnjen k zvijanju, še posebej, če uporabljate neogrevano tiskalno posteljo, in da med samim tiskanjem pušča oster, neprijeten vonj, zato ga je najbolje uporabljati v dobro prezračenem prostoru.

PLA je z dobrim razlogom nesporen kralj med filamenti. PLA naredi 3D tiskanje izredno enostavno. Ima nižjo temperaturo tiska kot ABS in se ne zvija tako zlahka, kar pomeni, da za začetek tiskanja ni potrebna ogrevana tiskalna postelja (čeprav vsekakor pripomore k boljšemu tisku). Druga prednost filamenta PLA je, da med tiskanjem ne oddaja neprijetnega vonja in da je na voljo v »nešteto« različnih barvah in stilih. Najdemo ga tudi kot osnovni material v bolj eksotičnih filamentih, kot na primer v tistih s prevodnimi lastnostmi ali tistih, ki se svetijo v temi. Je tudi biološko najbolj razgradljiv filament, vendar to ne pomeni, da ga boste lahko kar doma reciklirali.

TPU, PETG, ASA, Nylon – unikatni filamenti za različne scenarije

Čeprav boste po vsej verjetnosti začeli s filamenti ABS in PLA, boste kaj kmalu začeli razmišljati tudi o drugih surovinah za 3D tiskanje.

TPU je posebna različica filamenta TPE. Je bolj tog kot osnovni TPE, zaradi česar je tiskanje lažje, hkrati pa je tudi bolj vzdržljiv in lažje ohrani svojo prožnost v mrazu. PETG ubere srednjo pot med ABS in PLA. Je bolj prilagodljiv in trpežen kot PLA, obenem pa lažji za tiskanje kot ABS. ASA je še ena priljubljena alternativa filamentu ABS. Ne samo, da je izredno močan, tog in relativno enostaven za tiskanje, ASA je tudi izjemno odporen na izpostavljenost kemikalijam in vročini.

Kot ste lahko opazili, je filamentov ogromno. Vse naštete in še več lahko najdete na spletni strani plastikatrcek.si/3d-filamenti (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
3D printerji 3D tehnologija 3D filamenti


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več