Prenosni računalniki
11.01.2022 08:28
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

3 razlogi, zakaj je leto 2022 pravo za nakup novega prenosnika

Veliki proizvajalci procesorjev delujejo na vso moč. Če si želite nadgraditi prenosni računalnik, si težko predstavljamo boljše leto za to, kot je 2022.

Kljub temu, da nas marketingarji vseh proizvajalcev skušajo prepričati, da vsakoletni izid novih naprav prinaša velike nadgradnje, je resnica precej drugačna. Masivne izboljšave delovanja naprav se zgodijo le nekajkrat na desetletje. Še bolj redko pa se zgodi, da se med seboj poklopijo večje nadgradnje večih proizvajalcev.

Če gre verjeti napovedim iz zadnjih dogodkov, kot je recimo CES 2022, bi lahko letošnje leto na področju prenosnikov in pripadajoče strojne opreme bilo izredno zanimivo.

Seveda ne trdimo, da morate letos kupiti novi prenosnik, kajti po vsej verjetnosti vaš dosedanji deluje povsem dobro. Če pa že razmišljate o novem prenosniku, si le stežka predstavljamo boljše leto za nakup.

Applovi procesorji M1 spreminjajo pravila igre

Leta 2020 je M1 pokazal, da je lahko prenosnik lahek in učinkovit hkrati. Pozno lani pa sta potem M1 Max in Pro še dodatno pokazala, da lahko prenosnik doseže resnično visoke meje učinkovitosti delovanja, obenem pa ne kompenzira z mankom na drugih področjih.

Apple M1 Max
M1 Max

Glede na to, da sta M1 Max in Pro izšla le nekaj mesecev nazaj, verjetno nekih drastičnih sprememb za serijo MacBook Pro ne pričakujemo še nekaj časa.

Med tem pa so vse glasnejše govorice, da naj bi Apple izdal novi MacBook Air z M2 čipom. Ta naj bi napram procesorju M1 ponujal veliko več. Novega MacBook Air bi lahko spoznali že na WWDC-ju, po zadnjih napovedih pa naj bi izšel nekje v sredini leta 2022.

Kot vse kaže Applove prenosnike letos čakajo relativno pomembne in velike spremembe dizajna in izboljšave zmogljivosti. Zato še enkrat ponavaljamo, da si stežka predstavljamo boljše leto za nakup novih MacBook naprav, kot letos.

Intel je končno nehal počivati na starih lovorikah

Le nekaj let nazaj je bil AMD blizu bankrota in Applovi produkti so Intelu prinašali ogromne denarje. Intel je na področju procesorjev imel skorajda monopol.

Leta 2022 stvari zgledajo popolnoma drugačne. AMD se je katapultiral na trg stacionarnih računalnikov in hitro napredoval med prenosniki, Apple pa se je v celoti zanesel na svoje procesorje. Intel bo moral letos pošteno stisniti in kot kaže bo točno to tudi storil.

Intel trdi, da je izdelal “najhitrejši mobilni procesor vseh časov”, lastni i9-12900HK, prav tako pa v sam vrh spada preostanek 12. generacije mobilnih procesorjev. Pri Intelu trdijo, da je njihov 129000HK do 44% hitrejši, kot lanskoletni 11900HK. Ko pa govorimo o istočasnem ukvarjanju z večimi opravili, med drugim igranjem iger, je procesor še vedno 20-30% hitrejši. Glede na vse podatke, ki jih imamo o 12. generaciji procesorjev , bo letos Intel po dolgem času ponudil največji “year-to-year” preskok na področju učinkovitosti delovanja.

Kar pa je ključno je, da ne gre zgolj zmogljivost, temveč tudi za učinkovitost. Intel se je za letos odločil, da bo deloval nekoliko bolj podobno kot konkurenca in bo razdelil procesorje na tiste najbolj zmogljive in tiste najbolj učinkovite. Nekaj podobnega, kot recimo ARM. i9-12900HK, na primer, bi naj po zadnjih analizah nadigral Applov M1 Max in to pri enaki količini porabljene energije.

Torej, letos si od Intela lahko obetamo največji napredek na področju zmogljivosti delovanja procesorjev po zelo dolgem času. Če letos kupimo prenosnik, bo ta po vsej verjetnosti bolj vzdržljiv kot večina ostalih.

AMD ostaja pri vrhu

Medtem ko je Intelov ponovni vzpon odlična novica za uporabnike operacijskih sistemov Windows in Linux, pa tudi AMD ne stoji križem rok. AMD je naznanil svoje čipe serije 6000, za katere trdi, da zagotavljajo majhno povečanje zmogljivosti na strani procesorja, vendar znatno izboljšanje življenjske dobe baterije in drastično izboljšanje na strani grafičnega procesorja.

AMD trdi, da njegovi novi čipi Zen 3+ zagotavljajo za 15-40 % manjšo porabo baterije pri lažjih opravilih, kot je brskanje po spletu ali gledanje filmov, s čimer pomaga odpraviti eno od pogostih pritožb uporabnikov prenosnikov z operacijskim sistemom Windows v primerjavi z Applovimi nedavnimi izjemno učinkovitimi napravami. Čipi zdaj uporabljajo grafiko RDNA2, ki jo je AMD razvil za konzole Xbox Series X in PS5, poleg tega pa imajo za 50 % več računskih enot kot prejšnje generacije.

Če to povežemo s strojno podprtim sledenjem svetlobe in višjimi takti, AMD pravi, da to pomeni 1,2-3,0-kratno izboljšanje hitrosti sličic na sekundo v primerjavi s prejšnjo generacijo. Z drugimi besedami, sodobne igre boste lahko igrali pri 1080p in spodobnih nastavitvah, ne da bi vam bilo treba odšteti denar za pretirano igralno napravo z namenskim grafičnim procesorjem. Še bolje pa je, da lahko AMD zaradi integrirane zasnove pametno spreminja porabo energije med CPU in GPU glede na to, kaj počnete ali pa morate podaljšati življenjsko dobo baterije. To je tudi dobra novica za vse, ki zaman iščete grafično kartico oziroma ne želite plačati skorajda trikrat večjo ceno od maloprodajne. Če bo AMD resnično dostavil kar obljublja, potem bodo novi procesorji opremljeni z dostojnim grafičnim jedrom, s katerim boste zlahka igrali skorajda vse igre.

Lepo je videti tri glavne proizvajalce procesorjev, ki delujejo na vso moč, česar nismo vidli že od začetka novega veka. Tudi Qualcomm je na trgu ultralahkih naprav četrti igralec, saj so njegovi najnovejši čipi letos dosegli velik napredek v zmogljivosti.

Predstavljamo si, da je malo verjetno, da bomo v kratkem spet videli tovrstno povečanje zmogljivosti vseh velikih proizvajalcev procesorjev. Če si želite nadgraditi prenosni računalnik, si težko predstavljamo boljše leto za to, kot je 2022.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več