LinkedIn
Triki in nasveti
12.04.2020 08:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

20 korakov do vrhunskega LinkedIn profila (1. del)

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Teče že četrti teden, od kar je slovenska vlada zaostrila omejitve gibanja zaradi globalne pandemije novega koronavirusa. Verjamemo, da ste v tem času bili karseda produktivni, imamo pa še ne predlog, kako koristno izkoristiti čas socialne izolacije. Poskrbite za osebno blagovno znamko, in sicer s posodobitvijo vašega LinkedIn profila.

Mnogi med nami imamo LinkedIn profil, vendar smo pogosto prezasedeni, da bi ga uredili, ali pa se nam zdi, da bi čas, ki ga bomo porabili za urejanje profila, lahko porabili bolj koristno. Kakorkoli že, ko zanemarimo lastno, osebno blagovno znamko, ne zapostavimo samo sebe, temveč iz rok izpustimo tudi veliko marketinško priložnost. Učinek zaposlenih, ki delijo vsebine, je velik in najbolj učinkoviti zaposleni so tisti, ki so si uspeli zgraditi lastno blagovno znamko.

LinkedIn profil je temelj osebne blagovne znamke. LinkedIn redno skrbi za nove lastnosti, s katerimi uporabniki lahko lastno blagovno znamko predstavimo na še bolj inovativen način. Če v zadnjem času niste obiskali svojega LinkedIn profila, boste verjetno presenečeni, kaj vse je na njem novega.

Za vas smo pripravili 20 korakov do vrhunskega LinkedIn profila. Nekateri med njimi so hitri, nekateri pa od vas zahtevajo nekoliko več časa – vsi pa so zagotovo koristni. S temi koraki boste zgradili LinkedIn profil in osebno blagovno znamko, kot si jo zaslužite.

Še samo dodatna obrazložitev – v spodaj naštetih korakih bomo uporabljali precej angleških izrazov, ki so uradni LinkedIn izrazi. Za to smo se odločili, da bi implementacija teh korakov bila čim lažja, čim hitrejša in karseda uporabna.

1. Izberite pravo profilno sliko

Ljudje smo vizualni bitja in zato je naš izbor profilne slike zelo pomemben. Profilna slika je prva stva, katero ljudje opazijo in si tudi takoj ustvarijo prvi vtis. Na spletu lahko najdete nešteto nasvetov, kako izbrati pravo profilno sliko, za začetek pa: poskrbite, da je slika aktualna, kar pomeni, da na njej izgledate tako kot dejansko izgledate. Približno 60% slike naj pokriva obraz (slike, kjer je vidno vaše celo telo, ne pridejo v poštev). Oblečite, kar po navadi nosite v službi in ne pozabite na nasmeh z očmi.

2. Dodajte “background” sliko

Vaša “background” slika oz. ozadje je drugi vizualni element na vrhu LinkedIn profila. Pritegne pozornost ljudi, postavi kontekst in pove nekaj malega več o vas samih. Bolj, kot karkoli drugega, prava “background” slika pomaga, da vaš profil izstopa iz povprečja, pritegne pozornost in poskrbi, da si ljudje zapomnijo vaš profil.

3. Poskrbite, da vaš “headline” ni zgolj uradni naziv

Nikjer ni nobenega pravila, ki pravi, da mora kratek opis na vrhu profila pod profilno sliko biti zgolj vaš naziv v službi. Uporabite ta prostor, da malce na širše opišete vašo vlogo, zakaj delate to kar delate in kaj je tisto, kar vas pri tem drži. Morda si lahko vzamete nekaj minut in prebrskate primere dobre prakse, kjer vam bo hitro jasno, da se da ta prostor dobro izkoristiti.

4. Spremenite vaš opis v zgodbo

Prvo, kar je pri opisu (“summary”) pomembno je to, da ga sploh imate. Resnično je zanimivo, da ljudje zelo pogosto puščajo ta prostor prazen. Opis je priložnost, da poveste vašo zgodbo – torej v opis ne pišite zgolj vaših veščin in znanj, ali dosedanjih delovnih izkušenj. Poizkusite napisati zgodbo o tem, zakaj so te veščine pomembne in kaj je tisto, kar lahko ponudite ljudem. Vzameti si čas, preizkusite več različnih tekstov in stestirajte teste na ljudeh, ki jih poznate. LinkedIn “summary” je zagotovo najbolj oseben del vsebinskega marketinga za vašo blagovno znamko – vredno se je potruditi zanj.

5. Pazite na pretirano rabo “buzzwordov”

“Buzzwords” so besede, pridevniki, ki so v LinkedIn profilih uporabljene tako pogosto, da so postale skorajda brez pomena. LinkedIn med najbolj pretirano pogosto uporabljene “buzzworde” vključuje naslednje besede: ‘specialised’, ‘leadership’, ‘focused’, ‘strategic’, ‘experienced’, ‘passionate’, ‘expert’, ‘creative’, ‘innovative’ and ‘certified’. Ne želimo povedati, da teh besed ne smete uporabljati za lasten opis, ali da te besede nimajo pomena. Kljub vsemu pa se moramo zavedati, da zgolj uporaba teh besed v profilu ljudi ne bo prepričala, da te kvalitete dejansko premoremo. To, da jih imamo, moramo tudi dokazati – tako na način, na katerega se opišemo, kot tudi s tem, kako izkoristimo LinkedIn lastnosti.

6. Zgradite si omrežje

Eden najlažjih načinov, kako na hiter in učinkovit način zgraditi omrežje na LinkedInu je, da sinhroniziramo profil z e-mail računom. To LinkedInu omogoča, da nam predlaga ljudi, s katerimi bi se potencialno lahko povezali. Mnogi se ne zavedajo, kako učinkovit je lahko ta način širjenja omrežja. Poleg tega se je koristno navaditi, da sledimo ljudem znotraj naše stroke, saj bomo na tak način v svoje omrežje dobili tudi za naše področje relevantne ljudi.

7. Naštejte vaše relevantne veščine (“skills”)

Gre za enega najlažjih načinov, kako poskrbeti, da boste opazni na LinkedInu – prebrskajte po seznamu veščin, ki so na voljo in izberite tiste, ki so relevantne za vas. S tem dodatno podkrepite opis in “headline” vašega profila, poleg tega pa omogočite drugim uporabnikom, da vas “podprejo” (“endorsement”). Kakorkoli že, ključno je, da izberete prave, resnično relevantne veščine. Dolg seznam veščin, ki v resnici niso vaše in niso povezane s tem, kar počnete, lahko daje občutek zlaganosti in pretiravanja. Vzamite si nekaj časa in prečistite vaše veščine vsake toliko časa.

8. Izpostavite storitve, ki jih nudite

Storitve (“services”) so nova LinkedIn lastnost, ki je uporabna predvsem za svetovalce, “freelancerje” in tiste, ki delajo kot privatniki. Z dotično lastnostjo oz. izpolnitvijo sekcije “Services” na vašem profilu, boste potencialno bolj vidini med iskanimi rezultati, prav tako pa bodo ljudje takoj vedeli, kaj od vas lahko pričakujejo.

9. Širite “endorsement” gibanje

“Podpora” (“endorsement”) drugih članov LinkedIna doda vašim veščinam in celotnemu profilu dodatno kredibilnost. Kako pa priti do “podpore”? Za začetek se lahko sprehodite skozi svoje oprežje in identificirate tiste povezave ali stike, ki si po vašem mnenju zagotovo zaslužijo “endorsement” iz vaše strani – to je pogosto dovolj, da vam ljudje uslugo vrnejo. Ena od možnosti je tudi ta, da s prijaznim sporočilom vzpodbudite ljudi. Še vedno pa ne smemo pozabiti, da šteje relevantnost. Obrnite se na tiste ljudi, za katere menite, da bi vam njihova podpora koristila.

10. Upravljajte sekcijo “edorsement” bolj proaktivno

Ko bo podpora iz različnih naslovov začela prihajati do vas, boste morda dobili občutek, da se v celoti ne skladajo s tem, kako ste si vi zamislili, da bi morala izgledati vaša podoba na LinkedIn profilu. Lahko se zgodi, da je vaša glavna veščina vsebinski marketing, vendar so ljudje, s katerimi ste delali na organizaciji dogodkov bolj entuziastični podporniki. Pri upravljanju sekcije “endorsement” bodite torej proaktivni in jo sproti urejajte tako, da bo služila svojemu namenu. Lahko tudi izberete, katere veščine boste javno objavili in katere ne.

Spremljajte Računalniške novice na LinkedInu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več