Računalništvo, telefonija
11.04.2007 19:53
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

14. posvetovanje Dnevi slovenske informatike

Za nami je prvi dan posvetovanja Dnevi slovenske informatike 2007. V čudovitem sončnem Portorožu se je nabrala lepa množica udeležencev, ki so imeli priložnost prisluhniti predavanjem v štirih različnih vsebinskih sekcijah, dvem vabljenim predavanjem, v popoldanskem delu pa je potekala tudi otvoritev posvetovanja in podelitev nagrad Slovenskega društva Informatika.

V prvem delu sekcije Informacijska podpora odločanju so se prispevki osredotočili na področje poslovne inteligence in metod, ki se uporabljajo v okviru poslovnega odločanja. Strategija poslovne inteligence naj bo tesno povezana s poslovno strategijo, sistemi za podporo odločanju pa integrirani v poslovne procese. Poleg vsebine (informacij), ki jih ponujajo poslovno inteligenčni sistemi, je pomemben tudi način njihove predstavitve. S temi vprašanji se ukvarja disciplina oblikovanja informacij. V sodobnih poslovno inteligenčnih sistemih lahko opazimo pogosto uporabo načinov predstavitev informacij, ki so informacijsko osiromašene. Dodatno informacijsko vrednost na nadzornih ploščah nudijo napovedi, ki omogočajo ugotavljanje doseganja zastavljenih poslovnih ciljev. Prav tako lahko k bolj kakovostnim odločitvam prispeva uporaba metod in orodij za večkriterijsko odločanje.


Udeleženci

Prvi del sekcije Strateški vidiki informatike je obravnaval zelo aktualne strategije, oblike sodelovanja, javno-zasebna partnerstva, pomanjkljivosti in prednosti izvajanja nacionalnih programov ter predloge najprimernejših vlog informatikov in njihovih organizacijskih oddelkov/področij za optimalno izkoriščanje IKT, poleg tega pa doprinose k optimizaciji poslovnih procesov s pomočjo njihove informatizacije.

Sekcija Informatika v finančnih institucijah je letos prvič na programu DSI. V prvem bloku je združila predavanja (oz. prispevke), ki se ukvarjajo s problematiko informatike v institucijah, ki delujejo na finančnih trgih. Predavatelji so se usmerili na poslovne izzive, ki se tipično pojavljajo pri tovrstnih institucijah, ter predstavili problematiko pa tudi zelo praktične rešitve oziroma zamisli. Tako so bila predstavljena tveganja pri implementaciji informacijskih rešitev upravljanja premoženja, sistem (portal) za učinkovito izmenjavo finančnih sporočil med podjetji, način (e-US) za e-poslovanje na področju vzajemnih skladov ter sistem za mobilno plačevanje. Med poslušalci predavanja se je po koncu vsakega predavanja pojavilo kar nekaj zanimivih vprašanj za predavatelje. S temi odgovori je bila sekcija še posebej obogatena.


Prijavni pult

V današnjem sklopu sekcije Informacijska družba z naslovom Protislovja ID je šest prispevkov obravnavalo različne situacije o razvoju informacijske družbe: ocenjevanje uporabnosti IS, vzpodbujanje razvoja širokopasovnih dostopov, informacijska podpora pri obvladovanju naravnih nesreč, GPS tehnologija za identifikacijo nepremičnin, pametno oglaševanje, problematičnost nadomestila davka na naprave za reprodukcijo. Vprašanja, ki jih je odprl Tomaž Banovec o odnosu med katastrom in tehnologijo GPS, bodo iz dneva v dan bolj vroča. Za zelo škodljiv korak je bila ocenjena “obdavčitev” naprav za e-reprodukcijo, ki le na videz ščiti interes avtorjev. Predlagali bomo, da SDI o tem zavzame javno stališče.

Andrej Mertelj iz podjetja Datalab je v svojem predavanju odgovarjal na vprašanje Zakaj v Sloveniji v zadnjem desetletju kljub neznanskemu preboju informacijske tehnologije in izrednim izhodiščnim pogojem v začetku devetdesetih nismo uspeli razviti mednarodno močne industrije programske opreme? Razlogov je več: majhnost trga, šibka podjetniška kultura, napačna usmeritev izobraževalnega programa in pomanjkanje kapitala ter nenazadnje ambicij. Edino z načrtnim delovanjem na vseh omenjenih področjih ima Slovenija možnost preboja. V kolikor nismo pripravljeni zavihati rokavov in se koordinirano v najkrajšem času usklajeno lotiti problematike, potem je bolje, da se poslovimo od kakršnegakoli sanjarjenja ter pripravimo vsaj preživitveno strategijo.

Slovesni začetek posvetovanja je sledil dopoldanskemu sklopu, ki je bil delovno usmerjen. Prvi je udeležence in goste pozdravil predsednik Slovenskega društva Informatika Niko Schlamberger, ki je orisal zgodovino društva in namen posvetovanja. Le-temu je sledil predsednik programskega sveta DSI 2007, dr. Marjan Krisper. V svojem nagovoru je poudaril pomen informatike, ki je bila sprva razumljena zgolj kot podporna funkcija poslovanja, danes pa ima širši pomen in posega v strategijo in učinkovitost ter s tem konkurenčnost poslovanja. Vabljeni častni govornik, minister dr. Gregor Virant je poudaril pomen informacijskih rešitev, ki so poleg deregulacije vzvod za učinkovitejše delo in pocenitev državne uprave. Njegovemu nastopu je sledila podelitev priznanj za dosežke v informatiki, ki so jih letos prejeli Tomaž Gornik, mag. Samo Drobne in mag. Franci Pivec.


In seveda Računalniške novice

Sledilo je izjemno zanimivo predavanje Larsa Mieritza iz Gartnerja na temo vzpostavitve skladnosti poslovanja in IT. V zadnjem desetletju so bila vprašanja v povezavi s skladnostjo poslovanja in IT ter vrednosti IT ena glavnih skrbi oseb, ki so bili in še vedno so v podjetjih odgovorni za informatiko. Vendar pa to v vedno bolj dinamičnem notranjem in zunanjem okolju ni ravno presenetljivo. Da bi se lahko soočili z množico informacijskih zahtev, ki opredeljujejo sodobno poslovanje ter se pravočasno odzvali, morajo biti ključna merila napredka novih spodbud, projektov in aktivnosti enotno organizirana na vseh poslovnih področjih in imeti jasne definicije. Predavatelj je v svojem predavanju predstavil ključne elemente učinkovitega programa za upravljanje poslovnih vrednosti in delovanja ter z navzočimi delil dobre prakse uvajanja in upravljanja tovrstnih programov.

Dan je zaokrožila okrogla miza na temo novih poslovnih priložnosti slovenskih podjetij IT, ki jo je vodil prof. dr. Andrej Kovačič iz Ekonomske fakultete.


Prijavi napako v članku