01.04.2013 14:19

Deli z drugimi:

Share

13 zamenjav za Google Reader

Ker se Google Reader počasi poslavlja, smo pri Računalniških novicah za vas pripravili 13 najboljših alternativ.
Ker se Google Reader počasi poslavlja, smo pri Računalniških novicah za vas pripravili 13 najboljših alternativ.

Kot vemo bo Google na veliko presenečenje vseh, s prvim julijem ukinil svojo storitev Google Reader. Prav zaradi tega smo se pri Računalniških novicah odločili, da vam predstavimo nekaj najbolj uporabnih zamenjav, s katerimi boste lahko še naprej spremljali svoje priljubljene RSS novice. Za začetek vam svetujemo, da svoje naročnine izvozite v format OPML, ki ga podpira večina alternativnih rešitev.

Netvibes (goo.gl/CmeHn)

Netvibes uporabnikom ponuja veliko več funkcionalnosti od Google Readerja, vendar pa so nekatere od njih žal plačljive. Za vse uporabnike, ki so močno navezani na Google Reader, bo Netvibes bržkone najboljša alternativa.

iGoogle (goo.gl/i8SdU)

Čeprav se bo od spleta v novembru poslovil tudi iGoogle, pa ga številni vsaj do takrat smatrajo kot eno izmed boljših zamenjav za Google Reader. Poleg tega, da je njegovo trajanje omejeno, iGoogle prav tako ne podpira formata OPML, tako da bo uvoz naročnin iz Readerja nekoliko bolj zapleten kot bi pričakovali.

Feedly (goo.gl/f8227)

Feedly ponuja precej drugačen pristop k zbiranju RSS novic, ta pa je na voljo v obliki dodatka za Firefox, Chrome in Safari, kot tudi aplikacije za iOS in Android. Uporabniki lahko vsebino prebirajo v obliki časopisa, vanj pa so integrirane tudi funkcije za povezovanje z družbenimi omrežji. Pri tem je zaskrbljujoče dejstvo, da se Feedly v ozadju pravzaprav naslanja na Google Reader, tako da za enkrat še ni popolnoma jasno, kako bo Feedly deloval po ukinitvi le tega. Ob prvem zagonu programa, se vam bodo ponudile različne novice iz celotnega spleta. Te bodo razvrščene po kategorijah kot so oblikovanje, področje Androida, Apple-a itd. Na posamezne kategorije se lahko naročite zgolj z enim klikom, seveda pa lahko v Feedly dodajate tudi svoje lastne kategorije in povezave.

NewsBlur (goo.gl/xgRFq)

Med najmlajšimi predstavniki alternativ za Google Reader, je prav gotovo storitev NewsBlur. Ta pa kljub svoji mladosti, nikakor ne spada med najšibkejše. NewsBlur omogoča dostop do vsebin preko spletne strani ali preko aplikacije za Android in iOS, prav tako pa omogoča uvoz naročnin iz Google Readerja zgolj z enim klikom.

NewsIsFree (goo.gl/F8pJa)

NewslsFree je spletni bralnik novic, ki ne zahteva nikakršnega uporabniškega računa. Na voljo vam je več kot 36.000 virov novic, na katere se lahko naročite zgolj z enim klikom. Če boste želeli dodajati tudi svoje povezave, potem se boste morali registrirali in uporabiti plačljivo različico storitve.

Fever (goo.gl/pX0cr)

Shaun Ihman je storitev Fever kot alternativo Googlovemu bralniku predstavil že v letu 2009. Fever deluje kot običajen bralnik novic, z razliko v tem, da lahko novice sortira po faktorju imenovanem »hotness«. Ta temelji na principu števila zunanjih povezav, kar pomeni, da bo novica, ki se bo pojavila na večjem številu spletnih straneh tudi najvišje rangirana znotraj bralnika.Gre za spletno aplikacijo, ki je prilagojena tako namiznim računalnikom kot mobilnim napravam. Edina slabost bralnika Fever je ta, da boste morali spletno aplikacijo naložiti na lasten strežniški prostor, kar pomeni, da boste potrebovali lastno domeno, podporo za PHP in MySQL baze podatkov. Če vam omenjeni pojmi niso poznani, potem na Fever raje kar pozabite. Cena aplikacije Fever znaša 25 evrov.

OldReader (goo.gl/0vxHg)

Old Reader se oglašuje s sloganom “the old Google Reader but better “, saj so njegove funkcionalnosti in grafična podoba, precej podobni Googlovemu bralniku iz leta 2011. Čeprav lahko uporabniki v nekaj preprostih korakih, podatke iz Google Readerja prenesejo v novo aplikacijo, pa bo ta stežka konkurirala robustnosti originala. OldReader na prvi pogled deluje kot dokaj solidna alternativa, a se bo ob dolgotrajni uporabi izkazal za precej počasnega in nezanesljivega.

Managing News (goo.gl/Ry6Ji)

Storitev Managing News je prav zagotovo za vse tiste, ki določene stvari radi postorijo kar sami. Gre za zanimiv projekt, ki vam omogoča spremljanje podatkov, RSS novic in predstavitev. Podobno kot pri aplikaciji Fever, boste morali tudi pri Managing News vse skupaj namestiti na lasten strežnik. V nasprotju z aplikacijo Fever, bo namestitev aplikacije Managing News nekoliko bolj težavna. Obvladati boste namreč morali spletni sistem Drupal, ki je lahko še posebej za novince precej težaven.

Twitter Lists (goo.gl/taOTi)

Twitter List ni idealna zamenjava za Google Reader, vendar pa bo ta bržkone za mnoge uporabnike več kot odlično izhodišče za spremljanje posameznih virov novic. Twitter Lists se bo najbolje obnesel za spremljanje trenutnih in tistih najbolj aktualnih novic, medtem ko bo za nekoliko starejše vsebine povsem neuporaben. Kljub temu gre za precej solidno RSS okolje, ki je bržkone veliko bolj neposredno kot katerokoli drugo.

2. »Časopisni« bralniki

Na spletu lahko najdemo vrsto novodobnih bralnikov, ki delujejo kot nekakšni moderni spletni časopisi. Mednje lahko štejemo storitev Fliboard, Google Currents, Zite, Taptu in ostale. Te vam omogočajo, da se prijavite na posamezne kategorije novic, na specifične strani ali kar oboje. Nekatere od njih delujejo zgolj na mobilnih telefonih.

Flipboard (goo.gl/Gqw1k)

Flipboard je izjemno priljubljen spletni »časopis« in neke vrste družbeno omrežje, vendar pa je ta za enkrat na voljo zgolj v obliki mobilne aplikacije. S pomočjo Flipboarda lahko imetniki mobilnih naprav Android in iOS organizirajo želeno spletno vsebino in si jo ogledajo v obliki nekakšne revije oziroma časopisa. Vse kar morate storiti je, da ustvari uporabniški račun in v Fliboard dodaste svoje najbolj priljubljene vsebine. Fliboard uporabnikom ponuja intuitivni vmesnik, nekakšen skupek novic iz družbenih omrežji in spleta. Vse skupaj deluje na principu »povleči in spusti«, kar pomeni, da bo dodajanje novic enostavno kot »pasulj«. Vaš Flipboard lahko uredite glede na posamezne kategorije, kot so tehnologija, posel, zabava in vanje dodajate novice iz vaših najbolj priljubljenih strani kot so npr. Računalniške noviceJ

Google Currents (goo.gl/otGrb)

Še niste slišali za Google Currents? Ne skrbite, niste edini. Storitev Google Currents ali Google Aktualno je bila uradno predstavljena v decembru 2011 in sicer za mobilni platformi Android in iOS. Podobno kot Flipboard, tudi storitev Google Currents uporabnikom ponuja nekakšen vmesnik v obliki časopisa, z velikimi slikami in vidno označenimi novicami. Morda ta ni najbolj intuitiven na svetu, vendar pa deluje precej elegantno in enostavno. Google Currents vam omogoča, da se naročite na prilagojene izdaje publikacij kot so Forbes in CNET, prav tako pa se lahko naročite na katerekoli RSS novice. Na voljo vam je tudi tako imenovana funkcija Breaking News, s pomočjo katere, boste lahko določeno novico v posamezni kategoriji postavili v ospredje.

Pulse News (goo.gl/ZLpZj)

Pulse News je aplikacija, ki je še posebej prilagojena za zaslone občutljive na dotik. Posamezne novice bodo namreč sortirane v vertikalnem razporedu, kar pomeni, da boste lahko vašo vsebino prebirali veliko hitreje in enostavneje. Aplikacija vam prav tako omogoča preklapljanje med posameznimi kategorijami, vanjo pa je integriran tudi sistem za iskanje po ključnih besedah. Grafični vmesnik aplikacije je precej enostaven, kar pomeni, da bo ta primerna predvsem za nevešče uporabnike »časopisnih« RSS bralnikov. Začetni zaslon aplikacije je popolnoma prilagodljiv posameznim željam uporabnika, kar pomeni, da boste posamezne kategorije novic lahko razvrščali povsem po vaših željah. Na voljo je tudi funkcija dodajanja novic iz družbenih omrežji, s čemer boste nenehno v stiku tudi z vašimi prijatelji.

Taptu (goo.gl/lhF0Y)

Taptu uporabnikom ponuja precej vpadljiv grafični vmesnik, ki je po funkcionalnostih precej podoben nekoliko prej omenjeni aplikaciji Pulse News. V aplikacijo se lahko prijavita kar s pomočjo vašega Facebook ali Twitter uporabniškega računa, vaše vire informacij pa lahko prilagajate kakor želite. Razen kategorij lahko ustvarite tudi tako imenovane »tokove informacij«, ki jih lahko organizirate tudi po posameznih ključnih besedah. Glede na naše izkušnje, je aplikacija Taptu pri »drsenju« čez vsebine nekoliko okorna, to pa je moč odpraviti s preklopom na spletno različico prikaza novic.

3. Namizne aplikacije

Vsem tistim, ki bi radi za RSS novice uporabljali samostojno aplikacijo na računalniku, za operacijski sistem Windows priporočamo aplikaciji FeedDemon (goo.gl/5e4An) ali RSS Bandit (goo.gl/QKTKY), medtem ko bo za računalnike Mac, iPhone in iPad bržkone najboljša izbira NetNewsWire (goo.gl/hQbz7).


Prijavi napako v članku