Računalništvo, telefonija
27.07.2018 07:31
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

111 milijonov evrov globe za proizvajalce elektronske opreme

Evropska komisija je tokrat zaradi omejevanja konkurence obsodila podjetja Asus, Denon & Marantz, Philips in Pioneer.
Evropska komisija je tokrat zaradi omejevanja konkurence obsodila podjetja Asus, Denon & Marantz, Philips in Pioneer.

Nedavno smo poročali o tem, da si je podjetje Google prislužilo zelo visoko denarno kazen, in sicer v višini kar 4,34 milijarde evrov zardi operacijskega sistema Android (http://bit.ly/2LKck3W). Tu gre predvsem za to, da je računalniški gigant prepričeval uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android, da uporabljajo njegove aplikacije in storitve namesto konkurenčnih. Takoj za tem pa so si visoko kazen zaradi omejevanja konkurence prislužili še štirje proizvajalci elektronske opreme, in sicer Asus, Denon & Marantz, Philips in Pioneer.

Omenjeni proizvajalci elektronske opreme si si prislužili skupno kazen v višini 111 milijonov evrov, in sicer zaradi tega. ker so so sodelovali pri določanju oziroma prirejanju maloprodajnih cen in spletnim trgovcem onemogočali, da bi sami določali maloprodajne cene njihovih izdelkov. Podjetja so šla celo tako daleč, do so trgovcem grozila s prenehanjem sodelovanja, v kolikor so zasledila, da so na spletu prodajali njihove izdelke pod priporočeno maloprodajno ceno. Ti so gibanje cen njihovih izdelkov na spletu spremljali preko algoritmov, ki so bili prav tako prepovedani.

Podjetje Asus je bilo obsojen za takšno ravnanje v Nemčiji in Franciji za obdobje od leta 2011 do 2014, v Nemčiji in na Nizozemskem pa je kršijo pravila od leta 2011 do leta 2015, podjetje Philips v Franciji za obdobje od leta 2011 do 2013, družba Pioneer pa je evropsko protimonopolno zakonodajo kršila v kar 12 evropskih državah. Potrošniki pa so zaradi tega kupovali izdelke po precej višjih cenah, in sicer kuhinjske aparate, sušilnike za lase, prenosne računalnike, slušalke in še veliko drugih elektronskih izdelkov. Zaradi tega bo moralo podjetje Asus plačati kazen v višini 63,5 milijonov evrov, Denon in Marantz 7,7 milijonov evrov, Philips 29,8 milijonov evrov in Pioneer 10,1 milijonov evrov.


Prijavi napako v članku