Računalništvo, telefonija
06.02.2014 18:06
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 velikih novosti v letu 2014

Letos nas čaka precej tehnoloških novosti. Mi smo jih za vas izbrali TOP 10.
10. Steam Machines - na igralni konzoli temlječi računalnik.
10. Steam Machines - na igralni konzoli temlječi računalnik.

10. Steam Machines

Naprava podjetja Valve je na igralni konzoli temlječi računalnik, ki bo na voljo v različnih modelih z različnimi proizvajalci. Podrobne specifikacije ostajajo nerazkrite, nekaj pa je že jasno. Naprava bo opremljena z unikatnim daljinskim upravljalnikom, ki podvoji kontrolerje s tipkovnice in miške in lajša igranje. Preizkusna različica (Beta) je bila že izdana in prvi modeli so bili prav tako že predstavljeni na letošnjem mednarodnem tehnološkem centru (CES 2014) v Las Vegasu, ki se je odvijal v prvem tednu, letošnjega leta.

9. iPhone 6

iPhone 5S je prinesel 64-bitni procesor, video snemanje v počasnem posnetku in varnostna tipala za skeniranje prstnih odtisov. Te impresivne tehnologije so bile združene v iPhone 5 že leta 2012 . Za leto 2014 lahko pričakujemo (končno) model iPhone 6 z večjim zaslonom ter vsem, kar naj bi prinesel operacijski sistem iOS 8.

8. Samsung Galaxy 5

Od Samsunga lahko v letu 2014 pričakujemo nov pametni telefon, oziroma njegovo nadgradnjo. Naprava naj bi bila hitrejša, na voljo z še več funckijami in morda celo pride v kovinskem ohišju, kot HTC One. Na tgu naj bi ga ugledali še pred koncem prvega četrtletja.

7. Samsung Galaxy Note 4

Galaxy S4 ni nič kaj ”pametnejši” od Notea, ki je zagotovo favorit leta 2014. Note 4, naj bi prišel z boljšimi specifikacijami in z večjim zaslonom.

6. Amazon Kindle Paperwhite 2014

Model 2013 Kindle Paperwhite je bil večji, težji s pol manjšo ločljivostjo od tekmeca Kobo Aura. Amazon naj bi novo, nadgrajeno različico izdal spomladi letos. Sodeč po špekulacijah, naj bi novinec bil opremljen s 300 piksli-na-inč ločljivim zaslonom, ročno nastavitvijo pisave za lažje branje in bo še tanjši in lažji od Fire HDX tablice.

5. Google Glass 2

Od kar se je Google pojavil še na tržišču ”nosljive tehnologije’, so bili vsi navdušeni nad njihovim potencialom, a vendar prvi uporabniki niso mogli narediti praktično ničesar. Seveda so bila očala še v preizkusni (beta) fazi. Google je vgradil nekaj osnovne tehnologije, kot sta brezžična povezava in kamera, ki so bila na voljo prvim uporabnikom za 1,600 ameriških dolarjev. Vendar se je več novosti pokazalo v prejšnjih mescih, kot tudi nove aplikacije, ki omogočajo še lažje in zanimivejše delo. Uporabniku prijaznejša očala naj bi srečali v letošnjem letu.

4. Samsung Galaxy NotePro in TabPro

Letošnja predstavitev zabavne elektronike v začetku novega leta (CES 2014) ni obrodila kaj veliko sadov na področju tablic, a vendar je Samsung požel kar nekaj hval z novimi modeli Galaxy NotePro in TabPro. Obe tablici sta opremljeni z 12,2-palčnim zaslonom in Andoid operacijskim sistemom s skoraj istimi specifikacijami in očitno razliko, da ima NotePro možnost uporabe S-pisala (S-Pen). Obe tablici prideta z vrhunsko strojno opremo na prodajne police v prvem četrtletju tega leta.

3. Lenovo Thinkpad 8

Lenovo se je pridružil majhnim Windows 8.1 tablicam. Tablica Lenovo Thinkpad 8 je opremljena s 8,3-paličnim zaslonom in procesorjem Intel Atom, ki omogoča popolno podporo za operacijski sistem Windows 8.1 in na katerem lahko uporabljamo Microsoft Office. Ločljivost zaslona, 1920 x 1200 slikovnih točk, je precej impresivna. Spomin lahko razširimo s 128GB pomnilnikom in omogoča še razširitev s spominsko kartico microSD. Boljša tablica pride še z mobilno povezljivostjo 4G oziroma LTE. Osnovna tablica bo onkraj luže v začetku februarja na voljo po ceni 449$.

2. LG WebOS TV

Na predstavitvi so vsi videli, da je sistem WebOS zmagovalec. Ta isti operacijski sistem bo na voljo letos v televizijah z veliko večjim zaslonom. Posodobljena različica bo prišla v obliki ”kartice” in se bo pojavila na nekaterih LG modelih tekom leta, omogočala pa bo lažjo navigacijo med vsemi multimedijskami vsebinami.

1. Windows 9

Windows 8 in 8.1 nista prepričala večine uporabnikov. Zato je Microsoft že razkril, da je trdo delal na novi različici operacijskega sistema za računalnike (PC) in tablice, pod tajnim imenom ”Threshold”. Windows 9 sicer pred 2015 še ni predviden za prodajo, predogled pa naj bi bil na voljo že v začetku aprila, ko naj bi Microsoft predstavil na BUILD razvijalski konferenci v San Franciscu.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več