Računalništvo, telefonija
13.08.2016 08:25
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 najbolj futurističnih konceptnih avtomobilov na svetu

10 najbolj futurističnih konceptnih avtomobilov na svetu
10 najbolj futurističnih konceptnih avtomobilov na svetu

Avtomobili prihodnosti bi znali biti bolj tehnološko napredni kot si dandanes to lahko predstavljamo. Za vas smo pripravili seznam 10-ih “vesoljskih” avtomobilov prihodnosti, ki naj bi po mnenju strokovnjakov krojili prihodnost avtomobilizma.

1. Rolls-Royce Vision 100 – Konceptni avto, ki zgleda kot plovilo iz Vojne Zvezd ali Matrice. Glede na to, da gre za idejo o popolnoma avtonomnem vozilu, ni prednjih sedežev ali dostopa do volana. Namesto vsega tega, na kar smo pri navadnih avtomobilih navajeni, so pri podjetju Rolls-Royce namestili ogromno OLED televizijo, v kateri lahko potniki uživajo med samo vožnjo, medtem ko udobno sedijo na luksuzni zofi.

2. BMW Vision Next 100 – Konceptni avtomobil, ki prihaja iz iste serije kot Rolls-Royce Vision 100. Voznik lahko hitro preklaplja med manualno vožnjo ali avtonomno vožnjo. Vetrobransko steklo pa spominja na ekrane vesoljskih plovil, kjer voznik sproti prejema podatke o vožnji.

3. BMW Mini Vison Next 100 – Posebnost tega avtomobila je v tem, da praktično prikazuje smer, v katero bi naj tehnologija samovozečih se avtomobilov premaknila celotno avtomobilsko industrijo na zelo poseben način. Volan bo premaknjen na sredino vozila, avtomobil bo omogočal personaliziran izbor svetlobe, odvisno od potnikov, na vetrobranskem steklu pa bo Mini sam prikazoval (po njegovem mnenju) najbolj ugodne poti potovanja.

4. Mercedes Concept IAA – Verjeli ali ne, gre za futuristični avtomobil, ki lahko spremeni obliko, da postane bolj aerodinamičen. Ko avto doseže hitrost 80 km/h, sprednji in zadnji del spremenita obliko in se podaljšata, da bolje prilegata vožnji. Zadnji del bi naj podaljšal svojo dolžino tudi do 40 cm.

5. Nissan Teatro for Dayz – Ja, to je dejansko ime avtomobila. Notranjost ima zapolnjeno s svetlobnimi zasloni, ki projicirajo kar potniku srce poželi (na sliki lahko vidimo travnik). Gre za popolnoma električen konceptni avtomobil, ki med drugim omogoča “video-chat” na armaturni plošči, katerega pa med samo vožnjo verjetno ni najbolj priporočljivo uporabljati.

6. Audi h-tron quattro – Glavna ideja avtomobila je, da spremeni prihodnost avtomobilstva, in sicer naj bi ljudje kupovali avtomobile na vodik. Audi h-tron quattro lahko izključno na vodik doseže do 600 km.

7. Suzuki Air Triser – Tri vrste sedežev se lahko, ko avto ni v gibanju, prerazporedijo v “dnevno sobo na kolesih”. Vgrajeni ekran, ki omogoča predvajanje multimedijskih vsebin iz različnih naprav, dodatno pričara sproščeno vzdušje doma, ki pa je v resnici konceptni avto.

8. Rinspeed ΣtosTako kot lahko vidimo na sliki, je podjetje Rinspeed poskrbelo, da njihov prvi konceptni avto ima med drugim svojega lastnega drona in pristajalno ploščad zanj. Dron je mogoče nadzorovati kar iz avtomobila, kjer je vgrajen poseben ekran in tipkovnica, preko katere drona kontroliramo. Σtos je možno voziti ročno, lahko pa se enostavno prepustimo avtonomni vožnji, med katero se volan preprosto zloži v armaturno ploščo. Sistem umetne inteligence avtomobila se nauči potnikove preference in na podlagi teh konstruira način vožnje.

9. Porsche Mission E – “Eye-tracking” tehnologija spremlja kam voznik usmerja svoj pogled in glede na podatke prilagaja armaturno ploščo, izklaplja/vklaplja določene funkcije itd. Holografska tehnologija med drugim tudi omogoča, da voznik preko ročnih gest upravlja z avtom, ki z enim samim polnjenjem lahko doseže tudi 500 km.

10. FFZERO1 – Start-up podjetje Faraday Future je razkrilo svoj konceptni avtomobil, ki zares izgleda kot “batmobil”. Podobno kot ostali avtonomni avtomobili tudi FFZERO1 spremlja voznikove preference in prilagaja način vožnje, največja hitrost, ki jo lahko doseže pa je 320 km/h.


Prijavi napako v članku