Računalništvo, telefonija
06.10.2017 09:25
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google pokazal svojo novo orožarno: prihodnost je v umetni inteligenci

..Pri podjetju Google so se tokrat še posebej izkazali. Na svojem tradicionalnem oktobrskem dogodku so namreč predstavili številne novosti, ki imajo zelo velik potencial. Google na tako deluje vedno bolj podobno Applu, saj počasi vzpostavlja celoten ekosistem svojih naprav..
Google Pixel 2
Google Pixel 2

Pri Googlu so na svojem dogodku predstavili bogato paleto nove strojne opreme, od pametnih mobilnih telefonov in prenosnikov pa vse do pametnega fotoaparata in brezžičnih slušalk. Čeprav mnogi vidijo nove izdelke le kot Googlov odgovor na Applov nabor novih naprav, to povsem ne drži. Pri Googlu so namreč predstavili izdelke, ki bodo poenostavili marsikatero opravilo s pomočjo umetne inteligence. Zato si kar poglejmo, kaj vse so pri tehnološkem gigantu razvili v preteklem letu.

Pametna telefona Google Pixel 2 in Pixel 2 XL

Google je za uradno najavo mobilenga operacijskega sistema Android 8.0 Oreo pripravil dva zelo zmogljiva pametna telefona, Pixel 2 in Pixel 2 XL. Telefona se bolj kot ne razlikujeta le po velikosti zaslona in bateriji. Pixel 2 je opremljen z 12,7-centimetrskim oziroma 5-palčnim zaslonom P-OLED ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk in baterijo zmogljivosti 2.700 miliamper ur, večji Pixel 2 XL pa razpolaga s 15,24-centimetrskim oziroma 6-palčnim zaslonom P-OLED, ki se ponaša z ločljivostjo 2.880 x 1.440 slikovnih točk oziroma gostoto 538 točk na palec in baterijo zmogljivosti 3.520 miliamper ur. Zaslon pred zunanjimi poškodbami ščiti zaščitno steklo Gorilla Glass 5 s premazom za boljšo vidnost ob močnejšem soncu, funkcijo vedno vključenega zaslona (Always On) pa zagotavlja prednameščeni mobilni operacijski sistem Android 8.0 Oreo.

Ohišje obeh telefonov je izdelano iz aluminija, certifikat IP67 pa zagotavlja odpornost proti vodi in prahu. Da Pixloma ne bi prehitro pošle moči, pa skrbijo zmogljiv procesor Snapdragon 835, vgrajena grafična kartica Adreno 540 in štije gigabajti sistemskega pomnilnika. Za shranjevanje podatkov je na voljo 64 oziroma 128 gigabajtov sistemskega pomnilnika. Ni pa klasičnega 3,5-milimetrskega priključka, kar pomeni, da boste morali slušalke priklopiti v vhod USB-C ali uporabljati brezžične.

Za kakovostno zajemanje fotografij in opravljanje videokonferenc sta na voljo glavna kamera z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih točk in sprednja kamera z ločljivostjo osem milijonov slikovnih točk, telefona pa podpirata uporabo dveh telefonskih kartic SIM, in sicer integrirane eSIM in običajne nanoSIM. Tu so sicer še standardne tehnologije, kot so Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, Galileo in BeiDo, polnjenje baterije in prenos podatkov pa potekata prek vmesnika USB Type-C 3.1.

Za telefon Google Pixel 2 XL, ki bo sredi novembra na voljo v črni in beli barvi, bo treba odšteti 960 evrov, za manjši Pixel 2 pa okoli 800 evrov.


Slušalke Google Pixel Buds

Ker zgoraj predstavljena telefona ne razpolagata s klasičnim 3,5-milimetrskim priključkom za slušalke, Googlu ni preostalo drugega, kot da razvije še brezžične slušalke. Imenujejo se Google Pixel Bud in se z mobilnimi napravami povežejo prek brezžične povezave Bluetooth. Slušalke za v uho imajo neposreden dostop do digitalnega Googlovega asistenta, do njega pa pridete tako, da se dotaknete desne slušalke in postavite vprašanje. Ko slušalko izpustite, vam asistent posreduje odgovor. Zelo zanimiva je tudi povezana možnost prevajanja tujih jezikov, ki bo v pomoč pri potovanju po neznanih krajih. Slušalke sicer ne bodo poceni, saj bo zanje v Združenih državah Amerike treba odšteti preračunanih 136 evrov. V Evropi pa bo ta cena verjetno bliže 160 evrom.


Prenosnik Google Pixelbook

Google je v okviru svojega dogodka presenetil tudi s prenosnim računalnikom Pixelbook, ki bo nasledil kar precej priljubljeni prenosnik Chromebook Pixel iz leta 2015. Prenosnik bo na voljo v treh različicah, ki so primerne tako za srednje zahtevne kot tudi najzahtevnejše uporabnike. Vse različice prenosnika so opremljene z 31,2-centimetrskim (12,3-palčnim) zaslonom ločljivosti 2.400 x 1.600 slikovnih točk, kar štirimi mikrofoni, dvema zvočnikoma in spletno kamero ločljivosti 720p. Tipkovnica je osvetljena, za hitro polnjenje pa sta na voljo dva priključka USB-C. Napolnjena baterija naj bi zadoščala za okoli deset ur neprekinjenega dela.


Najšibkejša različica Pixelbooka, ki bo nosila ceno približno 850 evrov, je opremljena s kakovostnim kovinskim ohišjem, z osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika, 128 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov in Intelovim procesorjem Core i5 sedme generacije. Nekoliko zmogljivejša različica, ki bo stala približno 1.020 evrov, je opremljena z osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika, 256 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov in prav tako Intelovim procesorjem Core i5 sedme generacije. Najzmogljivejša različica, ki jo boste lahko domov odnesli za 1.400 evrov, pa razpolaga s kar 16 gigabajti sistemskega pomnilnika, 512 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov na hitrem pogonu Solid State in Intelovim procesorjem Core i7 sedme generacije, ki je kos tudi najzahtevnejšim nalogam.

Pametna zvočnika Google Home Mini in Home Max

Glede na razvoj interneta stvari in umetne inteligence je platforma Google Home povsem logična smer razvoja za ameriškega tehnološkega velikana. Obe napravi, Google Home Mini in Google Home Max, dopolnjujeta Googlovo družino Home, ki je prvič luč dneva ugledala lansko leto, in ponujata dostop do digitalnega asistenta Google Assistant. Razlika med njima sicer ni le v velikosti, ampak tudi v različnih zvočnikih (različica Max ima precej boljšega), nekaterih senzorjih in posledično seveda ceni. Cena manjšega modela (Mini) bo namreč znašala le preračunanih 42 evrov, medtem ko bo za precej večji model (Max) treba odšteti kar preračunanih 340 evrov.

Očala za navidezno resničnost Google Daydream View

Google se je odločil, da bo dal na področju navidezne resničnosti vse železo v ogenj. Ne glede na dosedanje število prodanih naprav Daydream View, nadaljuje razvoj strojne in programske opreme za VR, saj verjame, da je to poleg umetne inteligence najbolj perspektivno področje razvoja tehnologije v tem trenutku.

Nova očala Daydream View, ki pridejo v kompletu z daljincem, so seveda združljiva z vsemi telefoni Pixel, na voljo pa so v treh različnih barvah. V ZDA bo cena postavljena na preračunanih 85 evrov, v Evropi pa bo ta znesek znašal približno 100 evrov v evropskem prostoru. Na prodajne police naj bi očala prišla do konca letošnjega leta.

Pametna kamera Google Clips

Google Clips je odlična naprava za tiste, ki želijo fotografije in videoposnetke zajemati tako, da je kamera pripeta na njihovih oblačilih. Uporaba kamere je sila enostavna, saj je zasnovana po principu “plug-and-play”, kar pomeni, da jo le namestite in vključite. Kamera sicer pričakovano ne bo poceni. Za nakup prenosne kamere Google Clips bo namreč v ZDA treba odšteti preračunanih 213 evrov, v evropskem prostoru pa se bo njena maloprodajna cena gibala okoli 250 evrov.


Prijavi napako v članku