Poslovne rešitve
27.10.2009 11:36
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zmogljivi SAN diskovni sistemi

Zmogljivi SAN diskovni sistemi
Zmogljivi SAN diskovni sistemi

Podjetje Abakus plus že več let proizvaja zmogljive SAN diskovne sisteme. K razvoju je botrovalo nezadovoljstvo nad zmogljivostjo komercialnih rešitev pri postavljanju podatkovnih zbirk Oracle v večjih slovenskih podjetjih in previsoka cena pri vzpostavljanju visoko razpoložljivih sistemov.

Z uporabo lastnih diskovnih sistemov v podjetju Abakus plus postavljajo tudi sisteme odporne proti katastrofam. Večina konkurence govori o okrevanju po katastrofi, v primeru omenjenih diskovnih sistemov gre dejansko za odpornost na katastrofe. Informacijski sistem je namreč postavljen kot gruča več strežnikov, ki delujejo vzporedno in istočasno ter so geografsko porazdeljeni z medsebojno razdaljo do 100 km. Izpad ali uničenje posameznega strežnika ne zaustavi delovanja sistema.

SAN diskovni sistemi podjetja Abakus plus temeljijo na odprtem iscsi standardu. Zato lahko delujejo prek običajnih TCP/IP omrežij. Odprti standardi zagotavljajo tudi delovanje v heterogenih okoljih in s heterogeno opremo. Vgraditi je možno do 500 diskov različnih proizvajalcev in tehnologij (SCSI, SATA, SAS) ter v zadnjem času tudi zelo zmogljive SSD.

Najbolj zmogljive različice uporabljajo 10 Gb ethernet omrežno infrastrukturo, kar jim zagotavlja večjo prepustnost od trenutno najhitrejših 8 Gb fibre channel komercialnih rešitev.

Seveda omenjeni diskovni sistemi omogočajo tudi čisto običajne lastnosti:
-Vse RAID stopnje;
-Nastavljanje ter nadgrajevanje med delovanjem;
-Menjavo pogosto menjanih komponent med delovanjem (diski, napajalniki, ventilatorji);
-Mrežno zrcaljenje med več diskovnimi sistemi (asinhrono, sinhrono in celo dvosmerno sinhrono);
-Zamrznitev vsebine v trenutku (»snapshot«). Potem je mogoče narediti varnostno kopijo brez bojazni, da bi se med shranjevanjem vsebina spreminjala. Zamrznjeno vsebino je možno tudi spreminjati neodvisno od originalne – uporabno za ustvarjanje testnih okolij iz produkcijskih.

Odprtokodna zasnova, ki temelji na Linux operacijskem sistemu, zagotavlja, da so rešitve preizkušene in pri uporabnikih tudi dejansko več let delujejo brez prekinitev.


Prijavi napako v članku