Računalništvo, telefonija
17.05.2011 15:47
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

ZeroTouch: Zaslon brez zaslona

ZeroTouch: Zaslon brez zaslona
ZeroTouch: Zaslon brez zaslona

Zasloni na dotik so preteklost! Čeprav najnovejši trendi na področju računalništva kažejo na to, da naj bi se naprave še vedno upravljale s prsti, bo to potekalo brez dotika. Najnovejši podvig na tem področju je s pripravo nadvse zanimivega izdelka uspel skupini študentov teksaške univerze Texas A&M. Ti so pripravili na dotik občutljiv zaslon brez zaslona. Tu gre za okvir, ki nadomešča mrežo diod za določanje položaja dotika.

Inovativni okvir ZeroTouch študentov teksaške univerze Texas A&M je opremljen s številnimi infrardečimi tipali in diodami LED. Ti dejansko ustvarijo navidezno mrežo, ki služi kot »sredstvo« za prepoznavo položaja prstov in dlani. Namenska programska oprema nato poskrbi za pretvorbo gibanja v ukaze. Okvir ZeroTouch lahko koristimo na več načinov. V vodoravnem položaju ga lahko uporabljamo kot risalno desko, medtem ko se v navpičnem položaju »prelevi« v čistokrvno slikarsko platno.

Okvir ZeroTouch lahko uporabimo celo za to, da običajni računalniški zaslon postane na dotik občutljiv. Ker nov sistem ne »zahteva« fizičnega dotika zaslona, se ta posledično ne umaže in naši prsti so pri tem precej bolj sproščeni. Ker gre tu šele za idejno zasnovo oziroma koncept, je težko napovedati, ali bo izdelek sploh kdaj na voljo v prosti prodaji. Pri tem pa seveda ostaja odprto še vprašanje, ali smo potrošniki na tovrstne zaslone oziroma okvirje sploh pripravljeni. Bralci Računalniških novic in uporabniki Foruma Računalniških novic (http://goo.gl/5b76g) po vsej verjetnosti smo.


Prijavi napako v članku