Triki in nasveti
20.05.2017 08:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako brezplačno odkleniti datoteke, ki vam jih je zašifriral WannaCry?

Kako brezplačno odkleniti datoteke, ki vam jih je zašifriral WannaCry?
Kako brezplačno odkleniti datoteke, ki vam jih je zašifriral WannaCry?

Verjetno ni več treba posebej poudarjati, da je izsiljevalska škodljiva programska koda WannaCry oziroma Wanna Decrypter dobila sloves ene najhujših vseh časov. To ne preseneča, saj je ta prizadela takšne in drugačne organizacije že v kar 150 državah po svetu (med njimi tudi novomeški Revoz), skupaj pa se je z njo okužilo že več kot 300 tisoč računalnikov po vsem svetu. Škodljiva koda uporabniku ne le prepreči dostop do operacijskega sistema in do podatkov, shranjenih na trdem disku, ampak zašifrira tudi podatke na vseh napravah, ki so z okuženim računalnikom povezane preko podatkovnega vmesnika USB (pomnilniški ključi USB, zunanji trdi diski in podobno). Podatki napadenega osebnega računalnika ostanejo zaklenjeni oziroma zašifrirani, dokler žrtev ne plača odkupnine v višini 275 evrov. Po treh dneh se zahtevana vsota podvoji, če po sedmih dneh odkupnina še vedno ni plačana, napadalci izbrišejo vse datoteke na okuženem sistemu.

Če se se po nesreči okužili s škodljivo programsko kodo WannaCry, imamo dobro novico za vas. Na splet je namreč prišlo brezplačno programsko orodje WannaKey, ki vam bo pomagalo dešifrirati vaše podatke brez kakršnegakoli plačila. Dosegljivo je na spletnem naslovu http://bit.ly/Wannakey-RN. Orodje je pri dešifriranju nadvse učinkovito, saj ko škodljiva programska koda zašifrira naše podatke, »pusti« kopijo ključa v sistemskem pomnilniku žrtvinega računalnika. Ključ pa je programskemu orodju dosegljiv le, če okužen računalnik še ni bil ponovno zagnan ali ugasnjen ter da pomnilniški ključ še ni bil izbrisan iz dela pomnilnika zaradi tega, ker je kakšna druga aplikacija potrebovala razpoložljiv pomnilnik za delovanje.

Če programsko orodje WannaKey ne deluje, lahko »srečo« poskusite še s programskim orodjem WanaKiwi, ki deluje na operacijskih sistemih Windows XP, Windows 7, Windows Vista, Windows Server 2003 in Windows Server 2008. Programsko orodje WanaKiwi je na voljo za prenos na spletnem naslovu http://bit.ly/WannaKiwi-RN .V primeru težav pri uporabi programskih orodij WannaKey ali WanaKiwi pa se po pomoč in nasvete lahko kadarkoli zatečete na Forum Računalniških novic (http://bit.ly/ForumRN).


Prijavi napako v članku