Računalništvo, telefonija
28.07.2017 09:11
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Že veste, kaj nam bo prinesel USB 3.2?

Priključek USB 3.2 obljublja prenose podatkov do 10 gigabitov na sekundo.
Priključek USB 3.2 obljublja prenose podatkov do 10 gigabitov na sekundo.

Če pogledamo današnje prenosnike, lahko vidimo, da jih ima večina kopico različnih vhodov (USB, HDMI, vhod za slušalke, napajalni priključek in še mnogo več). Vsi ti vhodi bodo lahko zelo kmalu postali stvar preteklosti, saj proizvajalci, kot so Apple, Intel, Microsoft in Texas Instrument pripravljajo novi univerzalni standard, ki bo nudil večjo hitrost, funkcionalnost in priročnost. Objavili so namreč prve specifikacije standarda za priključek USB 3.2, ki vsaj na papirju obeta veliko.

Novi vmesnik USB 3.2 bo podpiral večkanalni prenos podatkov, in sicer dva kanala zmogljivosti 5 gigabitov na sekundo. To v praksi pomeni, da bo najvišja (teoretična) hitrost prenosa znašala 10 gigabitov na sekundo, kar pomeni, da bo kot nalašč za prenose velike količine podatkov. Pri vsem tem je zagotovo dobrodošla novica, da bo novi vmesnik USB 3.2 popolnoma združljiv s »starejšimi« podatkovnimi vmesniki USB, kot sta starejši USB 3.0 in novejši USB-C. To pomeni, da bomo lahko isti kabel in priključek uporabili tako za novejši podatkovni vmesnik USB 3.2 kot za starejše priključke USB.

Več podrobnosti o novem podatkovnem standardu USB 3.2 bo znano že septembra v okviru konference USB Developer Days. Prve naprave opremljene z njim bi se lahko na prodajnih policah trgovin pojavile že v začetku naslednjega leta.


Prijavi napako v članku