Življenjski slog
19.05.2021 11:05

Deli z drugimi:

Share

Zdaj je pravi čas za samooskrbo s sončno energijo

Bi doma imeli sončno elektrarno? Kaj morate pri tem vedeti in upoštevati? Kakšne so prednosti in omejitve?

Vse več gospodinjstev, pa tudi manjših podjetij se odloča za samooskrbo z električno energijo, ki hkrati zagotavlja udobje in prihranke. Lastno električno energijo lahko proizvajamo z mikro sončno elektrarno, ki je priključena na notranjo nizkonapetostno električno inštalacijo objekta. Z njo pokrivamo lastno porabo električne energije in postanemo samooskrbni.

Samooskrba s sončno energijo je namenjena gospodinjskim in drugim manjšm poslovnim odjemalcem. Največja navidezna moč, ki je lahko oddana v omrežje prek merilnega mesta, na katerega notranjo inštalacijo stavbe je priključena naprava za samooskrbo, je 80 % priključne moči objekta, pojasnjujejo v podjetju E-Projekt, kjer se ukvarjajo s projektiranjem elektroenergetskih objektov in z izvajanjem gradenj na ključ.

Viške lahko oddajate v omrežje

Kot pojasnjujejo v podjetju E-Projekt, sistem samooskrbe deluje po sistemu neto meritev. Kaj to pomeni? Gospodinjstvo postavi elektrarno, ki je namenjena pokrivanju lastnih potreb, viški in primanjkljaji pa se uravnavajo prek omrežja, ki deluje kot neke vrste shranjevalnik energije, tako da ni motenj pri oskrbi z energijo. Ko domača sončna elektrarna proizvaja več energije, kot se je porabi, na primer v  obdobjih visoke osončenosti, viške oddaja v omrežje in obratno: ko sončna elektrarna v obdobjih nizke osončenosti ne proizvaja dovolj energije, pa električno energijo prejmete iz omrežja.

Na ta način gospodinjstvo ali poslovni odjemalec preprosto prihrani, hkrati pa ni nikakršne bojazni, da bi ostali brez elektrike, čeprav morda v določenem obdobju leta sončna elektrarna ne bo proizvedla dovolj električne energije za samooskrbo. V drugem (sončnem) obdobju pa jo bo proizvedla več, kot je boste potrebovali.

Pri tem je pomembno tudi, da izberete sončno elektrarno, primerno za vaš objekt, namen oziroma porabo in podobno. Tudi če boste na spletu in v knjigah pridobili določene informacije, nekaj zagotovo drži: strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo vsak dan, bodo v trenutku iz rokava stresli najboljšo rešitev in vam pojasnili, kakšno elektrarno potrebujete in zakaj prav to.

Načrtovanje prave sončne elektrarne je ključno

Ko se nekdo odloči za sončno elektrarno, mora poznati kar nekaj dejstev. Strokovnjaki podjetja E-Projekt so gotovo pravi naslov za to. Med drugim vas bodo seznanili z Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije in z Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije.

Od strokovnjakov podjetja E-Projekt boste izvedeli tudi, da se pri obračunu električne energije upošteva tista količina električne energije (kWh), ki predstavlja razliko med prevzeto in oddano delovno električno energijo (kWh), odčitano na istem merilnem mestu ob zaključku obračunskega obdobja, ki je konec koledarskega leta. Zato je načrtovanje velikosti elektrarne, ki bo čim bolj natančno ustrezala vašim potrebam po energiji, ključno.

Več najdete na www.e-projekt.si. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
Sončne elektrarne

Prijavi napako v članku