Računalništvo, telefonija
14.11.2011 17:45

Deli z drugimi:

Share

ZDA in Izrael ponovno nad Iran?

Virus Duque je zelo podoben Stuxnetu.
Virus Duque je zelo podoben Stuxnetu.

Sodeč po besedah generala iranske vojske Gholamreza Jalalija, so razvijalci iranska vlade ustvarili programsko opremo, ki je učinkovita obramba proti virusu, ki se skriva pod imenom Duqu. Programska oprema bo na voljo tamkajšnjim vladnim organizacijam, kot tudi domačim podjetjem, ki so se znašla pod napadom tega virusa.

Duque je zelo podoben Stuxnetu, virus s katerim je iranska vlada že imela težave, le ta pa naj bi napadel Siemensove računalniške sisteme, ki jih Iran uporablja v svojih jedrskih objektih. Čeprav je virus Duqu okužil računalnike tudi po Veliki Britaniji, Franciji in Indiji, je večina okužb (okrog 30 tisoč) zabeleženih prav v Iranu.

Glede na stopnjo okužbe in podobnosti z Stuxnetom, Iranci sumijo, da so za nov virus ponovno odgovorne izraelske in ameriške obveščevalne službe. ZDA in Izrael ob obtožbah Irana ne dajejo komentarja. Duqu za prodor v računalniški sistem uporablja do zdaj neznano napako v sistemu razčlenitve pisav v operacijskem sistemu Windows. Zanimivo je, da virus ni izoblikovan za sabotažo sistema (kot npr. Stuxnet), temveč za zbiranje informacij, ki bi v prihodnosti lahko olajšale napade na takšne sisteme.


Prijavi napako v članku