Računalništvo, telefonija
12.11.2017 08:35
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Znanstveniki odločno proti uporabi umetne inteligence v vojskovanju

Znanstveniki želijo omejiti uporabo umetne inteligence za namene vojskovanja.
Znanstveniki želijo omejiti uporabo umetne inteligence za namene vojskovanja.

Številni znanstveniki so že večkrat opozorili na nevarnost tako imenovanih “robotov morilcev” ali naprav, kot so brezpilotna letala in roboti, namenjeni za vojskovanje. Pri tem gre predvsem za tiste naprave, ki jih poganja umetna inteligenca in ki lahko same odločajo o izvedbi napadov. Če bosta policija in vojska v prihodnosti dejansko začeli množično uporabljati tovrstne naprave, bo umetna inteligenca tista, ki bo sprejemala odločitve o tem, kdo bo živel in kdo umrl.

Zaradi tega je pred nekaj meseci kar precejšnje številno znanstvenikov in raziskovalcev na področju umetne inteligence in robotike podpisalo peticijo, s katero si prizadevajo prepovedati razvoj takšnih naprav za namene bojevanja. Tu so bili vključeni tudi predstavniki številnih vlad z vsega sveta in sicer z namenom, da bi dosegli nov meddržavni dogovor prepovedi razvoja in uporabe avtonomnih vojaških sistemov. Šlo naj bi za podoben dogovor, kot so ga države dosegle leta 1970 (sporazum o prepovedi širjenja in uporabe jedrskega orožja).

V omenjeni peticiji je več kot 300 znanstvenikov in strokovnjakov robotike in umetne inteligence izrazilo zaskrbljenost zaradi avtonomnih sistemov, brezpilotnih letal in robotov, ki jih trenutno razvijajo določene države. Ti seveda želijo doseči to, da niti v prihodnje umetna inteligenca ne bo sprejemala končnih odločitev v vojskovanju, saj bi to lahko pustilo katastrofalne in uničujoče posledice za človeštvo, vključno z morebitno prevlado robotov.


Prijavi napako v članku