Spletni brskalniki
18.07.2011 09:03

Deli z drugimi:

Share

Zaščitimo spletne storitve z Mozillo BrowserID

Z Mozillo BrowserID do varnejše prijave.
Z Mozillo BrowserID do varnejše prijave.

Vsakdo izmed nas uporablja več kot eno spletno storitev. Tu gre za spletne storitve kot so socialna omrežja, elektronski poštni predali, novičarski portali in podobno. Ker mnogi računalničarji za različne spletne storitve uporabljajo enaka porabniška imena in gesla, si spletni kriminalci seveda manejo roke. S pridobitvijo enega uporabniškega imena in gesla nepridipravi namreč pridobijo dostop do vseh spletnih storitev izbrane žrtve. Ker uporaba večjega števila uporabniških imen in gesel povzroča zmedo, pozabljanje, pisanje na listke in podobno, so pri organizaciji Mozilla pripravili rešitev BrowserID.

Mozilla BrowserID temelji na osnovi protokola Verified Browser Protocol (VBP). Ta dejansko poskrbi za to, da se lahko v različne spletne storitve prijavljamo z enotnim sistemom prijave. Uporaba spletne storitve Mozilla BrowserID je povrh vsega še sila enostavna. Za to namreč potrebujemo le potrditev elektronskega poštnega naslova v spletnem brskalniku in že lahko preko varne povezave uporabljamo enotni sistem prijave. Ker spletna storitev Mozilla BrowserID ne shranjuje podatkov na zunanje strežnike tu ni bojazni, da bi lahko v primeru udora prišlo do zlorabe in odtujevanja podatkov.

Spletno storitev Mozilla BrowserID lahko seveda uporabljamo le v navezi s tistimi spletnimi stranmi, ki so z njo združljive. Ker novost temelji na osnovi tehnologij HTML in JavaScript to pomeni, da jo lahko brez težav uporabljamo na vseh sodobnih brskalnikih (vključno z mobilnimi). Če bo večina spletnih strani v bližnji prihodnosti podprla varnostni mehanizem Mozilla BrowserID, bodo programerji organizacije Mozilla pripravili še namenski programski vstavek, ki ga bo mogoče uporabljati v navezi z vodilnimi spletnimi brskalniki. Vprašanje tu je, ali bo Moziili uspelo prepričati vodilne spletne strani v uporabo njihove nove varnostne tehnologije. Mnogi sicer menijo, da je dobra ideja žal že vnaprej obsojena na neuspeh.

Vas zanima več iz te teme?
Mozzilla Firefox brskalnik

Prijavi napako v članku