Računalništvo, telefonija
23.05.2011 10:57
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Žarnica LED z naslovom IP

Z žarnicami LED bomo kmalu lahko upravljali kar preko domačega računalnika.
Z žarnicami LED bomo kmalu lahko upravljali kar preko domačega računalnika.

Žarnice LED vse bolj pridobivajo na priljubljenosti. Trgovci bodo namreč do leta 2012 vse klasične žarnice z močjo, večjo od sedmih vatov, umaknili iz prodaje. V žarnicah LED je svojo poslovno priložnost našlo celo podjetje NXP Semiconductors. To za žarnice LED pripravlja nadvse zanimivo čipovje GreenChip. To bo opremljeno z brezžičnim protokolom 802.15.4, kar pomeni, da bo vsaka žarnica LED imela svoj lasten internetni naslov IPv6.

Ker bo čipovje GreenChip združljivo s standardom 802.11, to pomeni, da bomo z žarnicami LED lahko upravljali tako preko računalniških sistemov (na primer prenosnik ali tablica iPad) kot naprednih daljinskih upravljavcev. Ker bodo žarnice priključene neposredno v domače omrežje, bo podjetje NXP Semiconductors zanje pripravilo še namenske programe za upravljanje s porabo električne energije.

In to še ni vse. Mrežna rešitev JenNetIP, ki zagotavlja komunikacijo med žarnicami in računalniškimi sistemi oziroma drugimi napravami, bo kmalu postala odprtokodna. S tem bodo odpravljene vse težave z združljivostjo in sicer tako z rešitvami drugih proizvajalcev kot sorodnimi platformami. Žarnice LED s čipovjem GreenChip bodo na voljo že konec leta. Za nakup paketa, ki bo vključeval pet žarnic in priročen daljinski upravljavec, bo potrebno ameriškim trgovcem odšteti preračunanih 35 evrov.


Prijavi napako v članku