Računalništvo, telefonija
06.12.2019 08:42

Deli z drugimi:

Share

Zaradi pametnega mobilnega telefona Android ste lahko ob ves vaš denar!

Zaradi ranljivosti v Androidu ste lahko nemudoma ob ves vaš denar.
Zaradi ranljivosti v Androidu ste lahko nemudoma ob ves vaš denar.

Pametni mobilni telefoni postajajo vse bolj priročni za opravljanje bančnih storitev, hkrati pa jih lahko uporabljamo celo za plačevanje blaga in storitev. Čeprav 100 odstotne varnosti ni mogoče zagotoviti na mobilnih napravah, je nova ranljivost v sistemu Android resnično zelo nevarna. Ta namreč spletnim kriminalcem omogoča, da se dokopajo do zaupnih bančnih informacij in uporabniku enostavno izmaknejo denar. S pomočjo omenjene ranljivosti je nepridipravom doslej uspelo napasti okoli približno 60 finančnih aplikaciji in uporabnikom izpraznili bančne račune.

Trenutno še ni podatka o tem, koliko uporabnikov je bilo oškodovanih in koliko denarja je bilo doslej dejansko ukradenega. Nepridipravi pa so uporabnikom občutljive informacije dejansko izmaknili na način, da jim je uspelo vstaviti ponarejen začetni zaslon za sicer zakonito bančno aplikacijo. Na ta način so nepridipravi dejansko pridobili vse informacije, ki so jih potrebovali za dostop do žrtvinega bančnega računa, takoj zatem pa je sledil prenos vsega denarja na neznan bančni račun.

O novi ranljivosti v mobilnem operacijskem sistemu Android je seveda že bilo obveščeno tudi podjetje Google. Ti so nemudoma sprejeli prve ukrepe, kot na primer, odstranitev nevarnih aplikacij s spletnega portala Google Play. Varnostni strokovnjaki pa ob tem opozarjajo, da v »obtoku« še vedno obstajajo zlonamerne mobilne aplikacije, ki izkoriščajo omenjeno ranljivost. Zaradi tega dodatna previdnost pri nameščanju mobilnih aplikaciji nikakor ne bo odveč. Priporočamo vam, da nameščate zgolj tiste aplikacije, ki jim zaupate in ki jih nujno potrebujete za delo ali zabavo.


Prijavi napako v članku