Operacijski sistemi
04.07.2016 10:33
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zaradi Appla imate boljši spanec

Novi iOS 10 proti staremu iOS 9
Novi iOS 10 proti staremu iOS 9

Trenutno aktualna različica operacijskega sistema iOS 9.3 je kot eno izmed največjih novosti uporabnikom prinesla tako imenovani Night Shift. Funkcija omogoča, da se po določeni uri barvni spekter zaslona pomakne iz standardnega, hladnega, na toplejšega. S tem naj bi, po mnenju Appla in strokovnjakov za spanec, izničili efekt modre svetlobe na možgane. Uporaba pametnih naprav pred spancem namreč ravno zaradi modre svetlobe vpliva na to, da ne morete tako hitro zaspati in tudi kvaliteta spanca je s tem slabša. Night Shift to preprečuje.

Funkcija se je očitno izkazala za zelo priljubljeno saj so se pri Applu odločili, da jo bodo ponudili tudi na vseh drugih napravah. Tako vsaj kažejo neuradne informacije, kjer Apple želi zaščititi uporabo imena Night Shift tudi v primeru računalnikov, pametne ure, tablic in celo naprav kot so na primer požarni aparati. Sprva se zdi omenjeno čudno vendar pa gre Applu zgolj za to, da se blagovna znamka zaščiti v vsakem možnem scenariju. Slednji predvideva tudi CarPlay, uporabniški vmesnik s katerim si podjetje Apple želi vstopiti v avtomobilsko industrijo.

V primeru, da uporabljate pametno napravo z iOS 9.3 in bi radi Night Shift preizkusili še sami to lahko tudi storite. Obiščite aplikacijo Settings, ter podmeni Display & Brightness. V omenjenem podmeniju boste našli rubriko Night Shift kjer si lahko sami nastavite točno uro vklopa in izklopa funkcije ter tudi jakost pomika na topel spekter barv.

Apple seveda ni prvi, ki bi ponujal omenjeno funkcijo. Tudi Google je v eni izmed preteklih verzij Androida uporabnikom omogočal podobno manipulacijo barvnega spektra, ki ga oddaja zaslon vendar pa so v aktualni različici omenjeno funkcijo odstranili. Šele z novim Android Nougat bo tudi platforma Android znova ponujala podobno storitev.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku