Računalništvo, telefonija
12.02.2018 09:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj ušesnih slušalk ne smemo deliti z drugimi?

..Si tudi vi delite slušalke z drugimi ljudmi? Preberite, zakaj to ni najbolj zdravo za vaša ušesa..
Zakaj ušesnih slušalk ne smemo deliti z drugimi?
Zakaj ušesnih slušalk ne smemo deliti z drugimi?

Slušalke si med seboj posojamo v najrazličnejših situacijah. Ko s prijateljem poslušamo glasbo na avtobusu, gledamo film, v službi in tako naprej. Pri tem nas večina prav nič ne pomisli, da to ni najbolj dobro in higienično. Pa bi morali …

Preden se lotimo bolj specifičnih podrobnosti, poglejmo dejstva: ušesno maslo za človekovo obrambo pred ušesnimi infekcijami. Že res, da tudi ušesno maslo vsebuje nekaj bakterij, vendar so te precej neškodljive. Ko v uho vstavimo slušalko, pa te bakterije (in morebitne druge, ki se nahajajo na slušalkah) zapremo v toplo in temno okolje notranjega ušesa. S tem povzročimo, da se funkcija ušesnega masla spremeni. To se začne nabirati na slušalki, s čimer ustvari plast, ki pod seboj »ujame« bakterije in jim prepreči, da bi se te posušile ter omogoči njihovo preživetje in razmnoževanje. Če se bakterije preveč razmnožijo, pa to lahko pripelje do različnih vnetij. Seveda se to ne zgodi takoj, ampak če to konstantno počnemo dalj časa.

Prav tako pa lahko slušalke v ušesnem kanalu povzročijo manjše vreznine in druge rane. Zlasti če jih uporabljate dalj časa naenkrat ali če jih uporabljate med spanjem in telovadbo. Te manjše ranice so nevarne predvsem zato, ker se lahko v njih naselijo bakterije, kar lahko vodi do hudega vnetja zunanjega ušesa.

Če so to torej posledice prepogoste uporabe lastnih slušalk, si lahko le predstavljate, kakšne so lahko posledice uporabe slušalk nekoga drugega. Z njimi na stežaj odprete vrata številnim novim bakterijam, ki se lahko naselijo v vašem ušesu in vam povzročijo veliko nevšečnosti. Poleg tega navadno ne veste, ali vaš prijatelj oziroma znanec, ki vam posodi slušalke, dobro skrbi za njihovo higieno. Na slušalke se bakterije lahko preselijo iz različnih površin in predmetov, od torbic, telefonov in žepov do avtomobilov in avtobusov, s katerimi se vozite v šolo ali službo. Vse te tuje bakterije seveda prav tako lahko povzročijo infekcijo. Morda še lažje. Infekcije so v večini primerov zelo neprijetne, saj lahko vplivajo tudi na druge dele telesa, če se pravočasno ne lotite zdravljenja.

Poleg tega, da svojih slušalk ne posojate drugim ljudem, kar je osnovno pravilo higiene, pa obstaja še kar nekaj načinov, kako lahko poskrbite, da imate vedno čiste slušalke, ki ne predstavljajo nevarnosti vašim ušesom. Pametno je na primer kupiti zaščitni etui, v katerem prenašate slušalke, redno jih je treba čistiti z alkoholom, prav tako pa je dobro, da jih ne močite, oziroma da jih uporabljate le, ko so suhe. Tako boste lahko prepričani, da so slušalke varne za uporabo in da vas ne bodo spravile k zdravniku.


Prijavi napako v članku