Projektorji
Poslovne rešitve
25.01.2022 08:25
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj izbrati laserski projektor in ne klasičnega z žarnico?

Projektorji so odlični za gledanje filmov, vodenje sestanka v poslovnih konferenčnih sobah ali predavanja v šolskih učilnicah.

Zmožni so ustvariti večjo sliko kot televizorji, prilagajanje velikosti in kakovost slike pa je hitro in enostavno. Poleg tega se projektorji običajno ponašajo z nižjo ceno za vsak palec diagonale v primerjavi s televizorji. Ker odbijajo svetlobo, je gledanje vsebine na projektorju manj obremenjujoče za oči. Obenem pa so projektorji še kompaktni, kar pomeni, da jih lahko prenašamo iz prostora v prostor, vendar jih večina uporabnikov vseeno postavi na fiksno lokacijo. Obstajata dve vrsti projektorjev: klasični projektorji z žarnico in laserski projektorji.

Projektorji LCD in DLP uporabljajo ultravisokotlačno žarnico z živosrebrno paro, ki jo preprosto imenujemo žarnica. Projektor uporabi električni tok za osvetlitev hlapov živega srebra, žarnica pa oddaja zelo močno svetlobo. Ta svetloba je usmerjena na LCD ali DLP ploščo, ki ustvari končno sliko. Ker je ta postopek precej zapleten, so žarnice, ki jih morate menjati na nekaj tisoč ur (odvisno od modela), zelo drage in predstavljajo največji strošek za uporabnike projektorjev.

Laserski projektorji uporabljajo laserje za ustvarjanje svetlobe. Ta metoda ima številne prednosti, zaradi katerih so laserski projektorji vse bolj priljubljena izbira v poslovnem svetu. Prednosti: manjši vzdrževalni stroški (ni žarnice), večja energijska učinkovitost, večji doseg laserske svetlobe in boljša kakovost slike.

Katerega izbrati?

Laserski projektor Panasonic PT-MZ880 zagotavlja …

… več kot 8000 lumnov svetlobe (na voljo tudi modela s 7000 in 6000 lumnov svetlobe) v laserski zasnovi, ki ne zahteva veliko vzdrževanja. S trojico LCD zaslonskih čipov in zmogljivim lasersko-fosfornim svetlobnim motorjem Panasonic PT-MZ880 doseže zavidljivo kombinacijo svetlosti in ostre slike. V ozadju deluje skupina modrih diodnih laserjev, anorgansko fosforno kolo in par dikroičnih zrcal. Svetlobni tok je razdeljen na neodvisne žarke rdeče, modre in zelene svetlobe, ki potujejo skozi tri 0,76-palčne LCD plošče. Končni rezultat je WUXGA kakovost slike z ločljivostjo 1920 x 1200, za katero Panasonic pravi, da ima kontrastno razmerje 3.000.000:1. Ocenjujejo, da je življenjska doba svetlobnih komponent 20.000 delovnih ur, kar ustreza 8-urni uporabi v razponu 12 let (200 delovnih dni v letu).

Laserski projektor je opremljen z zoom objektivom 1,61 – 2,76:1 in podpira izbor opcijskih fiksnih in zoom objektivov, ki ustrezajo vaši želeni lokaciji projektorja. Med izbirnimi objektivi najdete tudi nov objektiv s povečavo ET-ELU20 z ničelnim odmikom, zaradi katerega je ta serija projektorjev odlična ne le za izobraževanje in uporabo v podjetjih, ampak tudi v kulturnih ustanovah, kot na primer muzejih.

Vgrajen pa je tudi poseben sistem Multi-Laser Drive Engine, ki poskrbi za delovanje laserskega projektorja, tudi če se eden izmed diodnih laserjev pokvari. Namesto, da bi se izklopil celoten laserski sklop, se izklopi samo okvarjena dioda. Kot rečeno, laserski projektorji ne potrebujejo redne menjave dragih žarnic, s čimer se zmanjša strošek vzdrževanja. Panasonicov laserski projektor še dodatno zniža stroške s filtrom za prah za večkratno uporabo. Filter enostavno operete z vodo, ga posušite in ponovno vstavite v projektor.

Laserski projektor Panasonic PT-MZ880 je kos tudi dnevni svetlobi. Zavese lahko ostanejo gor, saj funkcija Daylight View samodejno optimizira poltonsko barvo in prilagodi svetlost glede na pogoje v prostoru. Projektor ima v »rokavu« še nekaj digitalnih trikov za izboljšanje slike, kot je Detail Clarity Processor 4, ki analizira posamezne video okvirje in optimizira ostrino in podrobnosti svetlobnega toka.

Na zadnji strani projektorja boste našli priključno ploščo, ki vključuje tri vhode HDMI, združljive s HDCP 2.3, in možnost obdelave slike do 4K ločljivosti pri 60 sličicah na sekundo prek vhodov HDMI ali terminala Digital Link.

Za mnoge uporabnike je pomembno, da hrup projektorja ne preglasi predstavitve ali pogovora oziroma na splošno odvrne pozornost od prikazane vsebine. Serija PT-MZ880 vključuje tihi način, ki hrup delovanja zmanjša na vsega 28 decibelov.

Več o laserskem projektorju Panasonic PT-MZ880 na spletni strani www.vibor.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
laserski projektorji projektor

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VIBOR d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VIBOR d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Vibor d.o.o. zastopnik za RICOH v Sloveniji in ukinja NASHUATEC

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VIBOR d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.


Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več