Računalništvo, telefonija
10.12.2003 13:48
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zadnjih nekaj vesti iz sveta mobilne telefonije

V svetu mobilne telefonije je zelo pestro. Pri finski Nokii se ukvarjajo z izgubo tržnega deleža, medtem ko Siemensu “grozi” razprodaja mobilnikov. Ja, ni hujšega kot če proizvajalec mobilnih telefonov ne uspe slediti povpraševanju. Motorola se ubada z drugačnimi težavami – dobavljivost nekaterih sestavnih delov za njene telefone je zaskrbljujoča. Pogrešajo predvsem digitalne kamere…


Mobilna telefonija je zasvojila vse prebivalstvo…

Nokia izgublja tržni delež
Nokia je v zadnjem četrtletju izgubila tržni delež, po drugi strani pa sta ga opazno povečala Sony Ericsson in Siemens. IDC-jeva tržna raziskava je tudi pokazala, da je večina prodanih mobilnikov zamenjava obstoječih, dosti manj pa je nakupov s strani novih uporabnikov mobilnih telekomunikacij. 18 odstotkov prodanih aparatov v zadnjem četrtletju ima Bluetooth, 11 do 14 odstotkov pa je mobilnikov z integrirano kamero. Kar polovica vseh prodanih že ima barvni zaslon.

Razprodani Siemensovi mobilniki
Siemensovi mobilniki so že skoraj razprodani, v podjetju pa bodo le stežka dohajali nadaljnjo rast prodaje v bližajočem se prazničnem obdobju. Predsednik uprave Siemensa Heinrich von Pierer navaja, da bo Siemens letos dobavil okoli 39 milijonov mobilnikov, bistveno več kot lani. Dejansko je odličen odziv kupcev presenetil vse, saj je nepričakovan.

Pomanjkanje sestavnih delov
Motorola se sooča z vse bolj izrazitim pomanjkanjem sestavnih delov za mobilnike, še posebej tiste modele z vgrajeno kamero. Izjemno povpraševanje kupcev povzroča težave z dobavljivostjo nekaterih sestavnih delov. Mobilniki s kamero so priljubljeni na vseh večjih trgih v Evropi, Aziji in Severni Ameriki.


Prijavi napako v članku