Računalništvo, telefonija
01.12.2004 08:24
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zabavaj.se – prva prava spletna glasbena prodajalna v Sloveniji

Na naslovu www.zabavaj.se se je odprla prva prava slovenska prodajalna glasbenih datotek. Svojim kupcem, uporabnikom Mobitel GSM/UMTS in imetnikom kreditnih kartic, je že prvi dan postregla s svetovno ponudbo, saj je na voljo več kot 900.000 skladb domačih in tujih izvajalcev vseh zvrsti.

Spletna prodajalna Zabavaj.se je plod sodelovanja družbe Mobitel in vodilnega evropskega digitalnega distributerja glasbe – podjetja On Demand Distribution (OD2). Glasba v spletni prodajalni Zabavaj.se bo na voljo v obliki glasbenih datotek Microsoftovega formata WMA (Windows Media Audio), ki zagotavlja CD-jem primerljivo kakovost zvoka, ki je boljša od zmožnosti formata MP3. Medijski format WMA podpira tudi zaščito digitalnih avtorskih pravic (DRM), ki jo pri spletni prodaji glasbe zahtevajo založbe. Obiskovalci Zabavaj.se, ki bo tudi privzeta storitev slovenske različice MS Windows Media Player, bodo že na vstopni strani opozorjeni na najnovejše uspešnice, po ponudbi pa se bodo lahko sprehodili s pomočjo iskalnika. Najhitrejše bo iskanje po izvajalcih in/ali skladbah – vnese se ime izvajalca in/ali naslov oz. značilno frazo (npr. refren) skladbe. Seveda bo možno tudi iskanje po glasbenih zvrsteh ali po abecednem imeniku izvajalcev.

Brez prijave bo možno brezplačno poslušati 30 sekund vsake glasbene datoteke, celotno enkratno predvajanje in/ali prenos v računalnik pa bosta plačljiva, zatorej možna le po prijavi. Kupec si bo izbral uporabniško ime in geslo, s katerima bo v spletni prodajalni Zabavaj.se kupoval in prenašal glasbene datoteke, urejal svoje prenose in račun. Vsaka glasbena datoteka bo opremljena tudi s podrobnimi informacijami o pravicah uporabe. Prenesene glasbene datoteke bo možno poslušati na računalniku ter prenašati na prenosne predvajalnike in shraniti na zgoščenko. Po vsakem uspešnem prenosu datoteke bo kupec prejel e-obvestilo. Uporabniki Mobitel GSM/UMTS bodo glasbo plačevali s točkami (1 točka = 1 SIT), ki jih bodo kupili prek SMS-a. Mobiuporabnikom se bo vrednost kupljenih točk sproti odštela z Mobiračuna, naročniki Mobitel GSM/UMTS pa bodo vsa enkratna predvajanja in prenose glasbenih datotek poravnali s plačilom enotnega računa za telekomunikacijske storitve. Imetniki kartice Visa in/ali Eurocard bodo nakupe v spletni glasbeni prodajalni plačevali podobno kot na ostalih spletnih mestih.


Prijavi napako v članku