Računalništvo, telefonija
09.07.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Za nakup cenejše OLED televizije počakajte do leta 2020

Za nakup cenejše OLED televizije počakajte do leta 2020
Za nakup cenejše OLED televizije počakajte do leta 2020

Ali razmišljate o nakupu ene od najnovejših OLED televizij? V tem trenutku je “premium” televizijska tehnologija še nekoliko izven dosega tistih z omejenim proračunom, vendar imamo dobro novico, kajti zelo kmalu bi lahko slika postala drugačna. Analitik pri IHS Markit je za portal Digitimes povedal, da bodo spremembe v proizvodnih metodah nenadoma znižale ceno novih OLED televizij. Po zadnjih napovedih bi naj padec cene bil med 15 in 25%, kar pa je pri za zdaj resnično visokih cenah produktov že pozna.


Glavna razlika med novo in staro metodo je, da nova uporablja “inkjet-printed panels (IJP)” tehnologijo, kar pomeni, da se OLED paneli “tiskajo” med sloji stekla. Pri stari proizvodni metodi “WOLED” panelov, ki jih najdemo v današnjih OLED televizijah – kot so LG E9, LG C9, ali Sony A8F se porabi veliko več materiala, kar pomeni, da je celoten proizvodni proces bolj energetsko požrešen in manj ekonomičen.


Chase LI, senior analitik pri IHS Markit, pravi: “Kljub temu, da je OLED tehnologija kar nekaj let konkurenčna LCD ekranom vseh velikosti in vrst, je penetracija OLED tehnologije še vedno omejena zaradi visokih stroškov proizvodnje“. LI je dodal še to, da bo “IJP” tehnologija v bodoče močno znižala stroške proizvodnje, s čimer bodo OLED ekrani postali stroškovno bolj konkurenčni LCD-jem. Tukaj imamo torej v mislih tako televizije kot tudi ostale ekrane računalnikov in tablic.


Morda bo kdo rekel, da 15-25% popusta ni tako drastična ugodnost, kajne? Takoj po izidu smo lahko videli tudi večje popuste za nove OLED televizije. Še enkrat pa je potrebno izpostaviti, da je popust v tej višini pri ceni 2.000 evrov veliko večji kot pri recimo 500 evrih, kolikor stanejo nekatere televizije. OLED televizije se gibljejo bližje prvi številki in zato je izpostavljena nižja cena še kako dobrodošla.

Vsi bodo proizvajali na novi način

Prvo podjetje, ki bo začelo z novimi metodami proizvodnje, je japonski JOLED, katerega lastnika sta Sony in Panasonic – Kitajska podjetja bi naj bila takoj naslednja v vrsti za vpeljavo novih metod. Za spletni portal Tech Radar je Marke Maciejewski, Direktor razoja produkta za Evropo pri TLC-ju, povedal: “V novi “IJP” tehnologiji vidimo prihodnosti, ko govorimo o učinkovitosti in svetlobi (za namene konvencionalnih OLED ekranov)“. Maciejewski je še razložil, da bo “inkjet” proces zaobšel problematično tehniko evaporacije, ki se trenutno uporablja za proizvodnjo večine WOLED panelov. Obenem bo metoda bolj natančna ob manjši količini odpadkov in nižjih cenah. Po njegovem mnenju se bodo, če se še niso, vsi večji proizvajalci odločili za uporabo te tehnike. Dotična metoda bi naj med letoma 2020 in 2024 povečala kapaciteto OLED naprav za približno 12%. To je vsekakor velik preskok, vendar bo trg moral poskrbeti, da bodo potencialni kupci lahko ob normalni ceni dobili kvaliteto, ki jim bo obljubljena.

OLED je mrtev, vendar bo še dolgo časa živel

Nobena skrivnost ni, da je glavna ovira, ki stoji pred bolj množično adopcijo OLED tehnologije ravno cena, ki na visokem nivoju vztraja od začetka pojava tehnologije. Razlog za takšne cene so visoki stroški proizvodnje – prvih nekaj proizvodih linij OLED ekranov ni niti približno primerljivih z LCD tovarnami, ko govorimo o obsegu proizvodnje.

Prihodnost OLED tehnologije bo po vsej verjetnosti odvisna od tega, kako bo OLED lahko nadomestil oz. prehitel LCD premium trg televizij. Samsung je trenutno v razvoju OLED tehnologije verjetno najbolj napredno podjetje, saj že dela na QD-OLED hibridu s posebno kvantno tehnologijo. Ta naj bi združila najboljše kar ponujajo njihovi QLED paneli in na drugi strani klasična OLED tehnologija.


Najbolj realen scnarij, vsaj na kratki rok je, da bo “IJP” nekaj časa koeksistirala s konvencionalnimi WOLED paneli. “IJP” metoda proizvodnje bo znižala stroške proizvodnje, kar pa še ne pomeni končne zmage. Po vseh napovedih ravno ta tehnologija na dolgi rok ni najbolj uporabna, predvsem zaradi tega, ker ne more ponuditi enake kvalitete slike kot do zdaj uporabljene metode. Ne glede na to, če metoda zniža končno ceno izdelka za kupca, bo OLED trg verjetno metodo masovno začel uporabljati.


Prijavi napako v članku