Računalništvo, telefonija
04.11.2020 21:36
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Za dražjo televizijo, internet in mobilno telefonijo niso krivi (le) operaterji

Andrej Boštjančič, direktor podjetja Omrežje
Andrej Boštjančič, direktor podjetja Omrežje

»Za vsakega operaterja v Sloveniji se je zvišala vrednost točke za izračun plačila na podlagi obvestila za zagotavljanje javnih komunikacijskih omrežij oziroma izvajanje javnih komunikacijskih storitev. Če je še lani ta vrednost znašala 1,37 evra, je sedaj 2,27 evra. Gre za okrog 60-odstotno povišanje. Na podlagi te točke Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) izračuna, koliko jim mora operater plačati. Torej, tvoj letni promet pomnožijo s to točko in dobijo končni znesek. Za male operaterje je letni strošek lahko višji tudi za 2000 ali 3000 evrov, za večje seveda še več. Enostavno ne vemo oz. nikjer niso utemeljili, zakaj se je vrednost te točke tako drastično zvišala,« je izpostavil Tomi Gorjan, direktor SiKabla, skupnega podjetja malih kabelskih operaterjev v Sloveniji.

Zvišanje ali znižanje?

Gorjan je dodal, da se vsako leto sicer zvišanje ali znižanje vrednosti točke »opravi« v decembru, fakturo oz. račun od AKOS-a nato operaterji dobijo prihodnje leto, eni prej, drugi pozneje, nekateri so ga dobili nedavno.

Nova vrednost točke bo tako določena letošnjega decembra, operaterji pa seveda upajo, da se bo znižala ali vsaj, da se ne bo zvišala v teh kriznih časih. »To je nesprejemljivo. Z nedavnim zvišanjem te točke nismo na slabšem samo slovenski operaterji, ampak vsi naši uporabniki. Sploh pa v tem korona času, v kriznih, turbolentnih in negotovih mesecih. Vsaka podražitev za operaterja se mora žal prenesti na uporabnike. Nekako je postala stalnica, da se za uporabnika določeni paketi pri posameznem operaterju vsako leto zvišajo za evro ali dva. To zvišanje je posledica odločitve države. Država nas posredno prisili v to, da operaterji zvišamo ceno paketov in drugih stvari,« je poudaril Andrej Boštjančič, direktor podjetja Omrežje.


Prijavi napako v članku