Računalništvo, telefonija
29.04.2011 14:57
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z virusom do učinkovitejših sončnih celic

Je prihodnost sončnih celic v virusu M13?
Je prihodnost sončnih celic v virusu M13?

Vedno inovativnim raziskovalcem ameriškega tehnološkega inštituta Massachusetts Institute of Technology (MIT) je uspel izjemen podvig, ki bo zagotovo prinesel pozitivne spremembe na področju okolju prijaznega pridobivanja električne energije. Skupini znanstvenikov se je namreč uspelo dokopati do novega odkritja, ki naj bi omogočilo izdelavo nadvse učinkovitih in cenovno ugodnih sončnih celic.

Za izdelavo učinkovitejših sončnih celic so raziskovalci inštituta MIT uporabili genetsko spremenjeni virus M13 in ogljikove nanocevke. Ta je na račun spremenjene dedne zasnove dejansko zmožen ločiti ogljikove nanocevke, ki zmanjšujejo učinkovitost delovanja sončnih celic od tistih, ki jo zvišujejo. Genetsko spremenjeni virus M13 se sicer že dalj časa uporablja za zviševanje zmogljivosti hranilnikov električne energije.

Raziskovalci inštituta MIT zatrjujejo, da bi lahko s pomočjo genetsko spremenjenega virusa M13 povečali učinkovitost sončnih celic za vsaj tretjino. Za dosego želenega cilja bi bilo potrebno k obstoječemu proizvodnemu procesu dodati zgolj en korak. To pomen, da bi lahko vodilni proizvajalci sončnih celic novo odkritje vpeljali v njihov proizvodni proces v relativno kratkem času. Raziskovalci inštituta MIT ocenjujejo, da naj bi bila nova tehnologija za pridobivanje okolju prijaznega vira električne energije nared za trženje čez leto dni.


Prijavi napako v članku