Računalništvo, telefonija
17.06.2012 06:30
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z virtualno denarno valuto Bitcoin nad krizo evra?

Virtualna denarna valuta Bitcoin postaja vse bolj trdna alternativa klasičnim valutam.
Virtualna denarna valuta Bitcoin postaja vse bolj trdna alternativa klasičnim valutam.

Evropska unija je na težki preizkušnji, saj kriza evra negativno vpliva tako na njeno gospodarsko, kot na politično stabilnost. Hudo gospodarsko in finančno krizo so seveda povzročile finančne inštitucije, saj so ogromne količine denarja večinoma posojale le na podlagi poznanstev in politične opredelitve tajkunov. Ker prihodnost evra še vedno visi na nitki, številni posamezniki in podjetja že iščejo alternativne možnosti za prodajo in nakup blaga in storitev.

Kot zelo dobra alternativa evru se je izkazala virtualna denarna valuta Bitcoin. Ta namreč »zadaj« nima centraliziranega izdajatelja in omogoča anonimno spletno plačevanje. Medtem ko se je virtualna denarna valuta Bitcoin doslej pretežno uporabljala le v računalniškem podzemlju, se ob nastopu krize evra vse bolj uveljavlja v običajnem spletnem poslovanju ter celo v fizičnem svetu. Glavna prednost valute Bitcoin je tudi v hitrosti. Medtem ko pridobitev denarja pri običajni bančni transakciji lahko traja tudi nekaj dni, se prenos denarja pri virtualni denarni valuti Bitcoin pogosto izvede v pičlih nekaj urah.

Virtualna denarna valuta Bitcoin vse bolj pridobiva na pomenu predvsem v Grčiji, saj je tam prihodnost evra najbolj negotova. V novo denarno valuto zaupajo predvsem grški lastniki restavracij. Pri mnogih izmed njih je hrano in pijačo že mogoče plačati z Bitcoinom. Na ta način se lastniki želijo zaščititi pred izgubo, če bi slučajno prišlo do ukinitve skupne evropske valute. Najlepše pri virtualni denarni valuti Bitcoin je to, da jo lahko kadar koli pretvorimo oziroma zamenjamo za pravi denar (evro, dolar, funt in ostale).


Prijavi napako v članku