Trdi diski
25.02.2013 17:23
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z ultrazvokom do večje gostote trdih diskov

S pomočjo tehnologije imenovane Acoustic-Assisted Magnetic Recording, bi lahko magnetni mediji ob enaki površini shranili veliko več podatkov.
S pomočjo tehnologije imenovane Acoustic-Assisted Magnetic Recording, bi lahko magnetni mediji ob enaki površini shranili veliko več podatkov.

Znanstveniki univerze Oregon State University (goo.gl/xczjV) so s pomočjo uporabe visokofrekvenčnega zvoka povečali gostoto magnetnega shranjevanja podatkov. Tehnologija imenovana Acoustic-Assisted Magnetic Recording (AAMR) omogoča raztezanje magnetnih medijev, s tem pa posledično veliko večjo velikost samega medija. Ultrazvočni valovi se osredotočajo na majhen del magnetnega materiala, ki se začasno podvoji in poveča svojo površino, zatem pa se ponovno vrne v prvotno obliko.

Nekaj podobnega so predhodno poskušali s pomočjo segrevanja magnetnega medija, vendar pa so bile takšne metode precej nezanesljive. Prednost zgoraj omenjene tehnologije je prav gotovo velika stopnja zanesljivosti in omejitev zgolj na posamezen del medija. Čeprav bi se lahko tehnologija uporabila za prav vse magnetne medije, pa bi se najbolje obnesla pri integraciji v pomnilniške module brez gibljivih delov (SSD). Takšni diski bi sčasoma postali fizično še manjši, hkrati pa bi omogočili veliko večjo kapaciteto za shranjevanje podatkov.

Vas zanima več iz te teme?
SSD diski zunanji trdi diski

Prijavi napako v članku