Računalništvo, telefonija
30.05.2012 05:50
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z očali nad ovire

Visokotehnološka očala bodo izboljšala kakovost življenja tistim, ki imajo okrnjen vid ali težave z zaznavanjem globine prostora.
Visokotehnološka očala bodo izboljšala kakovost življenja tistim, ki imajo okrnjen vid ali težave z zaznavanjem globine prostora.

Visokotehnološka očala so ponovno postala aktualna aprila letos, ko je podjetje Google razkrilo projekt Project Glass. Gre za izjemen projekt, v okviru katerega raziskovalci razvijajo posebna večpredstavnostna očala. Ta je že mogoče povezati s pametnimi mobilnimi telefoni Android ter preko njih kar z govorom upravljati s klici, z digitalnim fotoaparatom, naprednimi funkcionalnostmi telefona in podobno. Googlova očala je mogoče kot pešec koristiti celo v vlogi navigacijskega sistema.

Kot vse kaže, bodo visokotehnološka očala odslej deležna precejšnjega zanimanja s strani raziskovalcev. Na to so nas opozorili raziskovalci z inštituta Instituto de Oftalmología Aplicada. Ti so namreč pripravili prototip visokotehnoloških očal, ki služijo kot »sredstvo« za zaznavanje in premagovanje ovir. Z njihovo pomočjo lahko uporabnik zazna tudi tiste ovire, ki vsaj na videz izgledajo povsem nedolžne in nenevarne.

Raziskovalci so visokotehnološka očala opremili z miniaturnima kamerama in zaslonoma. Miniaturni računalnik preko kamer zajema sliko okolice in jo analizira v realnem času. Vse bolj ali manj nevarne ovire označi oziroma poudari, da so uporabniku jasno vidne. Poleg tega jih obarva, in sicer glede na to, koliko so od uporabnika oddaljene. Tovrstna visokotehnološka očala bodo zaradi svojih lastnosti zato primarno namenjena tistim, ki imajo okrnjen vid ali imajo težave z zaznavanjem globine prostora.

Raziskovalci z inštituta Instituto de Oftalmología Aplicada bodo v naslednjem koraku poskušali njihova večpredstavnostna očala še izboljšati. Delali bodo predvsem v smeri miniaturizacije računalniškega sistema, kamer in zaslonov. S tem bodo očala seveda postala lažja za nošenje. Trenutno žal še ni znano, kdaj bo novost prispela na trg, glede na to, da gre tu šele za prototip, pa jih ne gre pričakovati pred letom 2014.


Prijavi napako v članku