Računalništvo, telefonija
31.08.2017 06:53

Deli z drugimi:

Share

Z navidezno resničnostjo in mobilno igro nad demenco!

Mobilne igre in navidezna resničnost bi lahko bile ključne za učinkovit boj zoper demenco!
Mobilne igre in navidezna resničnost bi lahko bile ključne za učinkovit boj zoper demenco!

Demenca je kronična napredujoča možganska bolezen sodobnega časa, ki žal prizadene višje možganske funkcije, kot so spomin, mišljenje, orientacija, razumevanje, računske in učne sposobnosti ter sposobnosti govornega izražanja in presoje. Njena najpogostejša oblika je Alzheimerjeva bolezen, ki predstavlja več kot 65 odstotkov demenc. Čeprav vzrok za nastanek te bolezni še ni znan, so znanstveniki odkrili zelo zanesljiv način, kako se učinkovito boriti proti bolezni in sicer s pomočjo mobilne igre in navidezne resničnosti.

Po podatkih Mednarodnega združenja za Alzheimerjevo bolezen (Alzheimer’s Disease International) danes za demenco trpi skoraj 50 milijonov ljudi, do leta 2050 pa naj bi ta številka zrasla na kar 130 milijonov. Na srečo se bodo znanstveniki proti demenci lahko kmalu borili z navidezno resničnostjo in mobilno igro Sea Hero Quest. Igra temelji na misiji prebijanja skozi zaraščene otoke in ledenike ter omogoča, da lahko strokovnjaki ključne podatke za diagnosticiranje bolezni pridobijo že v nekaj minutah.

Samo ena igranje igre Sea Hero Quest zdravnikom priskrbi toliko informacij, kot pet ur študij izvedenih v laboratoriju. Zaradi tega so znanstveniki prepričani, da bodo s pomočjo navidezne resničnosti lahko kmalu zelo natančno določili diagnozo in s tem učinkovito zdravili bolnike, ki trpijo za demenco. Izguba prostorske orientacije in to celo na poznanih krajih, je namreč eden od prvih znakov demence.

Mobilna igra Sea Hero Quest je sicer na voljo za očala za navidezno resničnost Samsung Gear VR in je brezplačno na voljo za Oculusove mobilne naprave. Novost lahko prenesemo povsod po svetu, na voljo pa je tako za pametne mobilne telefone in tablične računalnike Android kot iOS. Igro lahko namreč preneseno tako s spletnega portala Google Play (http://bit.ly/Sea-Hero-Quest-Android) kot App Store (http://bit.ly/Sea-Hero-Quest-iOS).


Prijavi napako v članku