Triki in nasveti
14.04.2013 11:53
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z Dropboxom do ukradene naprave

S pomočjo programske opreme za oblačno storitev Dropbox lahko na izjemno enostaven način izsledimo kradljivce mobilnih naprav, in sicer preko IP naslova. Pri tem »podvigu« nam bodo seveda morali priskočiti na pomoč še možje v modrem.
Oblačno storitev Dropbox lahko uporabimo celo za sledenje kradljivcem mobilnih naprav!
Oblačno storitev Dropbox lahko uporabimo celo za sledenje kradljivcem mobilnih naprav!

Dropbox je izjemno priročna oblačna storitev za shranjevanje in deljenje datotek, ki jo lahko uporabljamo na bogati paleti naprav, in sicer od namiznih in prenosnih računalnikov do pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Ta je pred kratkim postala prijaznejša tudi do poslovnih okolji (http://goo.gl/F3w2w), kar bodo seveda s pridom znali izkoristiti predvsem nepridipravi. Čeprav bodo kriminalci s krajo vaše nezaščitene naprave pridobili dostop do vseh vaših podatkov, jih boste morda lahko izsledili prav s pomočjo oblačne storitve Dropbox, saj ta »pridno« beleži IP številke naprav, ki so povezane z njo.

Ukradeno mobilno napravo z nameščenim programom Dropbox lahko »izsledimo« preko spletne različice oblačne storitve, kar seveda velja le pod pogojem, da nepridipravi priljubljenega programa za shranjevanje in deljenje datotek ni izključil. Do IP naslova ukradene naprave pa se »dokopamo« tako, da najprej kliknemo na spletni naslov http://goo.gl/ILv7B ter se v spletni Dropbox prijavimo z našim uporabniškim imenom in geslom. Nato kliknemo na prikazano ime (desno zgoraj) in izberemo »Nastavitve« oziroma »Settings«. V zadnjem koraku kliknemo še na zavihek »Security«, kjer se nam bo prikazal seznam vseh naprav, na katerih se uporablja naš Dropbox uporabniški račun.

Vsaka naprava pod stolpcem »Most recent activity« (moder krog z belo črko »i«) skriva zadnji IP naslov, s katerim se je aplikacija Dropbox povezala v svetovni splet. Pridobljeno IP številko nato izročimo organom pregona in upamo, da bodo ti nepridiprava izsledili. Videoposnetek celotnega postopka pa si lahko ogledate na spletnem naslovu http://goo.gl/EgeuC.


Prijavi napako v članku