Mrežna oprema
12.05.2021 09:08
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z dobrim Wi-Fi bo pametni dom še boljši

Pametni dom poskrbi za popolno udobje po meri vašega življenjskega sloga. Da bomo izkoristili pametne tehnologije v celoti, je pomembno poskrbeti za dobro, hitro in stabilno internetno povezavo.

Kaj sploh je pametni dom? Na videz preprosto vprašanje ima veliko različnih odgovorov. Na kratko: pametni dom je opremljen s številnimi napravami, ki avtomatizirajo naloge, s katerimi se običajno ukvarjamo.

Živimo v zlati dobi tehnološkega razvoja. V zadnjih nekaj desetletjih smo se za večji del komunikacije zanašali na žične telefone, sedaj je na voljo mini računalnik v vsakem žepu, ki je hkrati zadolžen še za vrsto drugih funkcij. Če so bili pametni telefoni eden največjih tehnoloških dosežkov na začetku stoletja, je naslednji velik korak razvoj pametnih domov. Oglasi in filmi so potrošnikom obljubljali prihodnost, ki bo zanje bolj pripravna. Gledali smo prizore ljudi, ki so na daljavo upravljali pralni stroj, medtem ko so s prijatelji uživali ob prigrizkih. Enako tudi, kako je skodelica vroče kave čakala v kuhinji, preden sta se starša odpravila na delo.

Kako pa deluje pametni dom? Električna napeljava je seveda ključna. Marsikdo pa se ne zaveda, da je enako pomembna tudi hitra, stabilna in zanesljiva brezžična povezava.

Zakaj je Wi-Fi v pametni domovih tako pomemben?

Velika verjetnost je, da se v vašem domu že skriva pametna tehnologija. Avtomatizacija doma se je začela z iznajdbo termostata, ki je še danes prisoten skoraj v vsakem domu. Tehnologija se je širila naprej in danes lahko vgradimo pametno napravo skoraj za vsako rešitev. Želite zagrniti žaluzije, vklopiti gretje ali hlajenje ali pa ugasniti luči, in vse to na daljavo? Pametne naprave ne komunicirajo le z vami, ampak tudi med seboj. Kako jim to uspe?

Komunikacija običajno poteka preko brezžičnih protokolov. Najbolj priljubljena sta Bluetooth in brezžično internetno omrežje. Tu pa lahko nastopi težava, saj se število naprav v pametnem domu vsako leto povečuje, posledično pa lahko prihaja do nestabilnega delovanja, če nimamo zmogljivega brezžičnega omrežja, ki bo znalo obdelati večje število naprav in pretok informacij, kar je za pametne domove izredno pomembno.

Wi-Fi 6 je hitrejši, zmogljivejši in bolj varčen

Najnovejši Wi-Fi 6 deluje po standardu IEEE 802.11ax, ki omogoča najvišje hitrosti prenosa podatkov preko brezžičnega interneta, in sicer skoraj ekvivalentno žičnim povezavam preko mrežnega ethernet  kabla. To doseže z učinkovitejšim kodiranjem podatkov, saj so čipi, ki omogočajo kodiranje in dekodiranje teh signalov, vedno zmogljivejši in so kos dodatnemu delu, ki ga starejše verzije Wi-Fi ne premorejo.

Najnovejši brezžični standard Wi-Fi 6 tako zagotavlja doslej najvišje hitrosti prenosa podatkov. Te so lahko ob povezavi Wi-Fi usmerjevalnika z eno samo napravo višje kar do 40 %, zlasti na račun boljše prepustnosti podatkovnega toka na istih radijskih valovih (frekvencah).

Standard kot novost v ospredje prinaša tudi varčnejšo rabo energije, ki vpliva na življenjsko dobo pametnih naprav. Naprave lahko uskladijo ciljni čas bujenja, vmes pa ugasnejo brezžični vmesnik in tako razbremenijo omrežje.

Znebite se mrtvih točk v vašem domu

Vsak dom trpi za t. i. mrtvimi točkami, kjer preprosto ne morete dobiti dobrega WiFi signala. Če želite imeti pametni dom v pravem pomenu besede, se morate tovrstnih prostorov znebiti. Najprej preverite svojo omrežno opremo. Starejše naprave in usmerjevalniki ne zmorejo enakih hitrosti kot novejše. Razmislite tudi o postavitvi usmerjevalnika, saj bolj oddaljene naprave ne morejo dostopati do enakih hitrosti kot tiste, ki so bližje usmerjevalniku. Ali pač?

Pri družbi T-2 tovrstne težave rešujejo s sistemom prepletenega brezžičnega omrežja Wi-Fi Mesh, ki je zasnovan tako, da odpravi mrtve točke in napravam omogoča večje hitrosti, boljšo pokritost in zanesljivejšo povezavo. Skupaj z najnovejšim brezžičnim standardom Wi-Fi 6 boste dosegali hitrosti tudi do 800 Mbit/s.

Če razmišljate o pametnem domu ali pa ga že imate, je čas, da preklopite na Wi-Fi 6, ki je brezplačno vključen v pakete Oranžni Diamant družbe T-2. Za še več informacij o najnovejših brezžični tehnologiji obiščite spletno stran t-2.net ali pokličite na 064 064 064. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
brezžični internet wi-fi 6

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem T-2 d.o.o
Za več informacij so vam na voljo pri T-2 d.o.o
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem T-2 d.o.o? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

Minifilm d.o.o.

Mala ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 730 865, 05 90 64 668
Pisarne brez papirja in digitalizacija dokumentov postajajo nekaj vsakdanjega za vse vrste poslovanja. Podjetja mrzlično iščejo enostavne načine za shranjevanje in zaščito kritičnih ... Več

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00
Telekomunikacijske rešitve za vas! Slovensko podjetje Akton Communications je licencirani fiksni telekomunikacijski operater prisoten v Sloveniji in preko hčerinskih družb tudi ... Več