Operacijski sistemi
11.02.2017 21:21
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z Android Wear 2.0 Google poizkuša dohiteti Apple

Nosljiva tehnologija milijardam naproti, vendar nekaj manjka
Nosljiva tehnologija milijardam naproti, vendar nekaj manjka

Trg pametnih telefonov v tem trenutku povsem dominira podjetje Apple. Po ocenah podjetja Strategy analytics je Apple Watch v zadnjih treh mesecih leta 2016 zasedla 63 odstotni tržni delež. Dosežek je še toliko bolj osupljiv, ko se upošteva visoka cena pametne ure, ki lahko brez težav preseže 500 EUR. Zato ne preseneča, da so pri Googlu razvili novo generacijo uporabniškega vmesnika Android Wear 2.0, ki naj bi končno ponudil primerno alternativo applovemu watchOS.

Med večje novosti spadajo možnost nameščanja aplikacij neposredno iz Google Play trgovine. To pomeni, da aplikacij za pametno uro več ne nameščate posredno preko pametnega telefona. Sprememba je dobrodošla in predstavlja unikatno storitev saj omenjeno ne ponujata ne applov watchOS kot tudi ne samsungov Tizen OS. Neposredno z ure je tako možno brskati po aplikacijah. Druga omemebe vredna novost so komplikacije. Slednje predstavljajo prikaz ključnih informacij na domačem zaslonu ure. Tako se kot komplikacije lahko predstavljajo trenutno vremensko stanje, koledar dogodkov, izpis števila korakov ali porabe kalorij in podobno. Komplikacije so v tem trenutku najlepše izvedene na applovi uri Apple Watch vendar pa je funkcija predstavlja pomembno izboljšavo na platformi Android. Komplikacije namreč posredujejo ključne informacije brez potrebe, da se informacije pridobijo z odpiranjem aplikacij na uri. Slednje privarčuje porabo baterije.

Bolj prijazno bateriji predstavlja tudi temna podlaga uporabniškega vmesnika. Predhodna Android različica je vizualno temeljila na beli podlagi. Zdaj se uporablja črna, ki predstavlja manjšo porabo baterije. Slednje velja ko se gre za uporabo AMOLED zaslonov.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku