Operacijski sistemi
24.11.2009 09:55
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 7 s stranskimi vrati?

Ali lahko slepo zaupamo v dobronamernost ameriške agencije za nacionalno varnost NSA?
Ali lahko slepo zaupamo v dobronamernost ameriške agencije za nacionalno varnost NSA?

Podjetje Microsoft je pred časom računalničarjem priznalo, da je operacijski sistem Windows 7 pripravilo v sodelovanju z ameriško agencijo za nacionalno varnost National Security Agency (NSA). Zaradi tega so se v javnosti pojavile govorice, da naj bi računalniški gigant v novinca vgradil tudi stranska vrata za obhod varnostnih mehanizmov.

Podjetje Microsoft se je kakopak takoj odzvalo na govorice in širši računalniški javnosti zatrdilo, da v Okna 7 ni vgradilo nikakršnih stranskih vrat. V kolikor podjetju iz Redmonda vseeno verjamemo, da v novi operacijski sistem ni vgradil vohunskega orodja, to ne moremo z gotovostjo trditi za ameriško agencijo za nacionalno varnost.

Ta namreč vseskozi aktivno išče načine, kako na učinkovit način razbiti raznovrstne varnostne sisteme v imenu boja proti terorizmu. V mesecu februarju je na primer ponujala visoko nagrado za podjetje ali posameznika, ki bi ji uspel ponuditi učinkovito rešitev za prisluškovanje pogovorom in prestrezanje sporočil na sistemu Skype.

Pri tem se nam seveda poraja vprašanje, kako so se lahko člani ameriške agencije za nacionalno varnost uprli skušnjavi, da v operacijski sistem Windows 7 ne vgradijo stranskih vrat? Konec koncev si bo novi operacijski sistem namestilo več sto milijonov računalničarjev širom sveta. Med njimi pa se bo skoraj zagotovo našel tudi kakšen nepridipravi ali celo terorist.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku