Operacijski sistemi
Triki in nasveti
29.03.2022 07:08

Deli z drugimi:

Share

Windows 10 “na poti” kar z USB ključka

Zagon sistema Windows 10 ali Windows 11 s pogona USB je priročna možnost, ko uporabljate računalnik s starejšim operacijskim sistemom.
Svoj Windows 10 lahko vzamete s seboj kar na USB ključku
Svoj Windows 10 lahko vzamete s seboj kar na USB ključku

Če uporabljate računalnik, opremljen s starejšo različico sistema Windows, vendar želite novejši operacijski sistem, lahko Windows 10 ali 11 zaženete neposredno s pogona USB.

Potrebovali boste pogon USB z vsaj 16 GB prostega prostora, po možnosti 32 GB. Potrebovali boste tudi licenco za aktiviranje sistema Windows 10 ali Windows 11 na pogonu USB, kar pomeni, da jo morate kupiti ali uporabiti obstoječo, povezano z vašim digitalnim ID-jem. Nato lahko uporabite pripomoček “Windows USB” za nastavitev. Ko končate, boste lahko zagnali Windows kar s pogona USB.

Glavna pomanjkljivost zagona s pogona USB je, da bo Windows deloval počasneje kot s trdega diska. Če pa ste v stiski, lahko vsaj delate z operacijskim sistemom in na ta način dostopate do različnih aplikacij.

Microsoft je pred časom ponudil svoje orodje, imenovano Windows to Go, ki lahko ustvari zagonski USB pogon Windows z različico sistema Windows 10 Enterprise in Education. Vendar je podjetje ustavilo razvoj tega programa in ga ne posodablja več.

Namesto tega se lahko obrnete na dva pomožna programa, WinToUSB in Rufus, ki bosta ustvarila zagonski pogon iz katere koli različice operacijskega sistema in na kateri koli vrsti pogona USB.

Kaj moram storiti?

Če želite zagnati Windows 10 s pogona USB, je prvi korak, da se prijavite v svoj trenutni računalnik z operacijskim sistemom Windows 10 in ustvarite datoteko Windows 10 ISO, ki bo uporabljena za namestitev operacijskega sistema na želen pogon.

Najprej obiščite spletno mesto Windows 10, ki ponuja najnovejšo izdajo sistema; trenutno je to s posodobitvijo november 2021 oziroma različica Windows 10 21H2. Kliknite “Download tool now” da shranite datoteko MediaCreationTool.exe v svoj računalnik.

Dvokliknite na datoteko, da namestite program. Na prvem zaslonu kliknite gumb Dostop. Nato kliknite Ustvari namestitveni medij (USB pogon, DVD ali datoteka ISO) in kliknite Naprej. Potrdite, da so jezik, arhitektura in izdaja pravilni in kliknite Naprej.

Nato morate izbrati, kateri medij želite uporabiti. Čeprav želite na koncu zagnati Windows s pogona USB, kliknite datoteko ISO (ne pogona USB) in nato kliknite Naprej.

Izberite mesto na trdem disku za shranjevanje datoteke Windows ISO in kliknite Shrani. Windows 10 bo nato ustvaril potrebno datoteko ISO. Ko je postopek končan, kliknite Dokončaj.

Nato boste potrebovali orodje WinToUSB. To orodje je na voljo v treh različicah – brezplačni, profesionalni in poslovni. Začnite z brezplačno različico, vendar se zavedajte, da predstavlja določene omejitve.

Nato priključite prazen pogon USB na računalnik in zaženite WinToUSB z bližnjice v meniju Start. Na uvodnem zaslonu kliknite gumb za iskanje poleg polja slikovne datoteke in izberite datoteko ISO, ki ste jo ustvarili za Windows 10 ali 11.

Izberite različico sistema Windows, ki jo želite klonirati na USB ključ, nato kliknite Naprej. Če uporabljate brezplačno različico, bo vaša edina izbira Windows 10 Home ali Windows 11 Home.

Nato boste morali izbrati ciljni disk. Odprite spustni meni in izberite svoj pogon USB. Pojavilo se bo sporočilo, ki vas prosi, da izberete shemo particij. Za starejše računalnike s starejšim načinom BIOS kliknite možnost MBR za BIOS. Za novejše računalnike z omogočenim načinom UEFI kliknite GPT za UEFI. Izberete lahko tudi MBR za BIOS in UEFI, če ste kupili eno od plačljivih različic WinToUSB. Kliknite Da za nadaljevanje.

Na naslednjem zaslonu izberite možnost Legacy za način namestitve. Kliknite Naprej in vaš pogon USB bo zdaj ustvarjen. Ko postopek namestitve doseže 100%, kar pomeni, da je zaključen, zaprite program WinToUSB in odstranite pogon USB.

To je to. Sedaj ste pripravljeni za uporabo Windowsa “na poti”.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem Microsoft


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več