Telefoni
Operacijski sistemi
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Programska oprema
Triki in nasveti
21.06.2024 14:00

Deli z drugimi:

Share

Vse novosti v sistemu iOS 18

Na Applovem dogodku WWDC 2024 se je govorilo marsikaj. Applova inteligenca je bila seveda v ospredju, za mnoge pa bodo najbolj uporabne novosti na področju operacijskega sistema iOS 18, ki prihaja septembra oziroma jeseni.

Preden se podrobneje lotimo novih funkcij, najprej nekaj besed o razpoložljivosti novega sistema. Tisti, ki so prijavljeni v program Apple Developer, lahko že zdaj preizkusijo zgodnjo različico sistema iOS 18. Če se vam res ne mudi, raje počakajte, saj so zgodnje različice običajno polne hroščev in bodo pokvarile vašo doslej brezhibno izkušnjo.

Ko bo iOS 18 pripravljen, bo razumljivo najprej na voljo za telefone iPhone 15 (in 16, ko bodo ti na voljo za prodajo). Applova inteligenca, ki zajema vse funkcije umetne inteligence, pa naj bi bila sprva na voljo samo za modele Pro in Pro Max, šušlja se tudi o morebitni čakalni vrsti.

Kasneje naj bi iOS 18 prišel tudi na starejše telefone, vse do iPhone 11 in iPhone SE.

Apple Intelligence: Applov poskus vgradnje umetne inteligence

Apple je med zadnjimi, ki se je lotil umetne inteligence. Vsi ostali proizvajalci so v takšni ali drugačni obliki že predstavili funkcije umetne inteligence za svoje telefone. Brez dvoma vodi Samsung, ki se je tega lotil še najbolj resno. Samsung Galaxy AI zajema funkcije od urejanja posnetkov do transkripcije in prevajanja v živo.

Kaj pa Apple Intelligence? Applova inteligenca ni ravno samostojna funkcija novega sistema iOS 18, ampak nekakšna povezovalna nit, ki bo povezovala različne funkcije. Apple želi, da je v središču vsakodnevne izkušnje – od sestavljanja besedil do ustvarjanja in urejanja slik.

Siri bo ena od funkcij, na katero bo Apple Intelligence močno vplivala. Glasovna pomočnica bo prežeta z močjo umetne inteligence in bo presegla okvire klepetalnega robota s standardnimi ukazi in odgovori ter postala bolj podobna modelom umetne inteligence, ki smo jih v zadnjem času vajeni. Bolje bo razumela, kaj govorite, zagotavljala bolj naravne odzive ter poznala funkcije in nastavitve vašega telefona. Delovala bo tudi med aplikacijami, tako da jo boste lahko prosili, naj fotografiji v Galeriji doda stavek iz aplikacije Beležka in jo nato pošlje po elektronski pošti.

Apple Intelligence večinoma temelji na internem razvoju. Da pa lahko pokrijejo vse potrebe uporabnikov, so se združili s podjetjem OpenAI in si sposodili moč ChatGPT-ja. Novica ni razveselila ravno vsakogar. Elon Musk je komentiral, da ne zaupa, da bodo podatki ostali zgolj na telefonu, in da bodo v njegovih podjetjih telefoni iPhone prepovedani, če bo Apple dovolil, da ima OpenAI sistemski dostop do telefonov.

Poudarek na personalizaciji

Apple se je dolgo upiral, a vendarle popustil in bo kmalu dovolil kar konkretno prilagajanje telefona po željah uporabnikov. Večina od naštetih funkcij je že nekaj časa na voljo na Android telefonih, iOS uporabniki pa se bodo lahko prvič poigravali z nastavitvami iPhona, ne da bi ga bilo pred tem potrebno odkleniti (angl. jailbreak).

V nadzorni plošči so upravljalni elementi v skupinah, pri čemer lahko spremenite njihovo razvrstitev, sestavite svoje skupine, spremenite postavitev in spremenite velikost upravljalnih elementov. Z novim vmesnikom lahko celo dodajate nove gumbe, vključno z gumbi po meri iz aplikacij tretjih ponudnikov. Prav tako lahko spremenite, kateri gumbi so prikazani na zaklenjenem zaslonu, na primer svetilka in fotoaparat.

Ikone aplikacij boste odslej lahko kar konkretno spreminjali. Na voljo bo ogromno barv, nov temni videz, skratka zelo podobno, kar je na voljo na Material You pri telefonih z operacijskim sistemom Android. Prvi vtis pa je v prid Androidu. Applova izvedba vsaj za zdaj deluje zelo nedovršeno. Pri nekaterih barvah so ikone neprepoznavne, besedilo pa neberljivo.

Prvič je predstavljena tudi možnost premikanja, spreminjanja velikost aplikacij in gradnikov na domačem zaslonu. Aplikacije boste lahko skrili pred ostalimi ali pa jih zaklenili z dodatno zaščito (PIN, geslo, prepoznava obraza)

Novosti v Galeriji

Medtem ko je Samsung ponudil kar nekaj novih zmogljivosti za urejanje fotografij in posnetkov, vključno s premikanjem motivov, poravnavo in upočasnitvijo posnetkov, se je Apple bolj osredotočil na organizacijo Galerije. S pomočjo umetne inteligence boste lahko hitreje organizirale slike v skupine, na primer dopust, hišni ljubljenčki, družina in podobno. Zbirke boste za hitrejši dostop lahko tudi pripeli, na voljo pa bo tudi nov pogled Carousel, ki bo razvrstil vaše najboljše fotografije v plakatni pogled. Kako bo določil vaše najboljše fotografije, za zdaj še ni znano.

V aplikaciji Photos za iOS 18 bo na voljo novo orodje, imenovano Clean Up. Omogočil vam bo, da obkrožite določen del fotografije, ga premaknete (ali odstranite) s pomočjo generativne umetne inteligence, ki bo obenem tudi zapolnila prazen prostor. Delovalo bo zelo podobno kot na Samsung in Pixel telefonih.

Komunikacija bo drugačna in tudi bolj zabavna

Sporočila (iMessage) že zdaj omogočajo osnovno urejanje besedila, na primer poševni in krepki tisk. V iOSu 18 pa bi lahko določenim besedam dodali animacije. Kot primer je Apple napisal besedo »odpihniti« (angl. blown away) in beseda je dobila animacijo vetra. Ni jasno, ali bo to veljalo tudi za slovensko besedilo.

S funkcijo Tapback boste lahko prejetim sporočilom dodali katerikoli smeško na enak način, kot to že lahko storite na primer v WhatsAppu. Kot piko na i, boste lahko sporočila opremili z nalepkami iz zbirk, ki jih boste prenesli prek spleta ali pa naredili sami iz fotografij. S pomočjo generativne umetne inteligence naj bi lahko ustvarili tudi poljubne smeškote z besedilnimi ukazi.

Seveda prihaja tudi podpora za sporočanje RCS, kar pomeni boljšo kakovost poslanih fotografij in posnetkov ter prikaz potrdil o branju, ko se boste pogovarjali z Android uporabniki. Na voljo bo tudi načrtovanje sporočil za kasnejše pošiljanje.

Ameriški uporabniki bodo imeli med prvimi tudi možnost pošiljanja sporočil prek satelita, kar je priročno, ko se uporabnik znajde kje, kjer omrežje ni na voljo, hkrati pa bodo sporočila za dodatno varnost tudi šifrirana. Kdaj bo ta funkcija na voljo v Evropi, še ni znano. Tudi Android telefoni so v teoriji tega že nekaj časa sposobni, a vsaj za zdaj satelitsko sporočanje še ni pretirano razširjeno.

Aplikacija za elektronsko pošto bo dobila več filtrov oziroma kategorij, na primer promocije, oglasi in podobno. Z ločevanjem pošte želijo poskrbeti, da je najprej vidna relevantna pošta, nezaželena pa res dostopna samo, če jo namerno iščete. Imela naj bi tudi sposobnost prepoznavanja tega, katera pošta je najbolj pomembna, in naj bi vam jo prikazala v novem prednostnem pogledu. Pri pisanju sporočil naj bi pomagala Applova inteligenca, spet pa ni jasno, v kolikšno pomoč bo slovenskim uporabnikom.

Telefonske klice boste lahko snemali, umetna inteligenca pa bo v realnem času s pomočjo transkripcije prepisala pogovor v besedilo. Ustvarila bo tudi kratek povzetek. Če boste snemali pogovor, bo sogovornik o tem predhodno obveščen.

Dodali so tudi podporo za tipkovnico T9.

Prevetrena denarnica

Apple Wallet bo v različici iOS 18 dobila novo funkcijo Tap to Cash. To vam bo omogočilo pošiljanje denarja neposredno drugemu uporabniku Apple Wallet tako, da preprosto postavite telefona v bližino in potrdite prenos. S tem želijo odpraviti potrebo po posredovanju osebnih podatkov. Ali bo funkcija takoj na voljo tudi v Evropi, pa bomo še videli.

Še bolj zdrava baterija

Apple o tej funkciji ni spregovoril na dogodku, so jo pa strokovnjaki našli med preizkušanjem razvijalske različice iOS 18. Funkcija je pravzaprav izboljšava trenutne funkcije za omejitev polnjenja. To sistemsko orodje vam omogoča, da preprečite, da bi se vaš telefon napolnil preko določenega odstotka, kar pomaga ohranjati dolgo življenjsko dobo baterije. V iOS 17 je bilo to zaklenjeno na 80 %, v iOS 18 pa lahko izbirate med več točkami zaustavitve med 80 % in 100 %.

Igrišče za fotografije

Image Playground je Applovo orodje, ki se želi kosati z Dall-E in Midjourney. Omogočal nam bo, da ustvarjamo fotografije z besedilnimi ukazi, kot smo tega vajeni pri podobnih rešitvah. Ustvarjali bomo lahko tudi brez klasičnih pozivov in si pri tem pomagali z vnaprej pripravljenimi koncepti (kostumi, teme, kraji …). Med ustvarjanjem predogleda fotografije nam bo orodje ponudilo še več možnosti za urejanje.

Image Playground bo imel svojo namensko aplikacijo, vendar bo integriran tudi v druge Applove aplikacije. Apple prav tako izdaja API Image Playground, tako da lahko razvijalci to orodje za ustvarjanje slik vključijo v svoje aplikacije.

Beležka bo bolj prefinjena

Aplikacija Apple Notes bo dobila kar nekaj novih funkcij, vključno z možnostjo snemanja zvoka in samodejnega prepisovanja. Applova inteligenca bo prav tako lahko v nekaj sekundah naredila povzetek pogovora ali dokumenta. Pomagala bo tudi pri organizaciji in oblikovanju.

Še nekatere zanimive novosti

V brskalniku Safari bo na voljo nova funkcija Izpostavitev (angl. Highlights), ki bo samodejno poudarila pomembne informacije na spletni strani in sočasno ponudila možnost, da si ogledate dodatne informacije. Na primer: če si boste ogledovali določen kraj, bi lahko nova funkcija predlagala najboljšo pot ali pa zgodovinsko ozadje.

Prihaja tudi nova aplikacija za upravljanje gesel, ki bo shranjevala gesla in poverilnice s šifriranjem od konca do konca. Gesla bodo sinhronizirana na vseh Applovih napravah. Kaj se bo zgodilo z dosedanjo aplikacijo KeyChain, še ni znano.

iOS 18 bo predstavil tudi novo funkcijo za igričarje (Game Mode), ki bo med igranjem poskrbela, da so fps-ji dosledni, povezava vedno zanesljiva, obvestila pa nemoteča.

Končno bo na voljo tudi Kalkulator, matematične enačbe pa bo iPhone lahko reševal povsod, kjer lahko s tipkovnico vnašamo besedilo.

Po dolgem, res dolgem čakanju pa bomo slovenski uporabniki lahko iPhone uporabljali v slovenskem jeziku.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem iOS aplikacije ios


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več