Računalništvo, telefonija
19.01.2021 08:31

Deli z drugimi:

Share

Vrhunski procesorji Ryzen 5000 za prenosnike!

Prvi prenosniki z mobilnimi procesiji Ryzen 5000 Mobile bodo na voljo kmalu.
Prvi prenosniki z mobilnimi procesiji Ryzen 5000 Mobile bodo na voljo kmalu.

Podjetje AMD je na nedavnem sejmu potrošniške elektronike CES 2021 uradno najavilo prihod mobilnih procesorjev Ryzen družine 5000 (Ryzen 5000 Mobile). Ti bodo seveda namenjeni predvsem prenosnim računalnikom in naj bi brez težav opravili s procesorji podjetja Intel. Novinci namreč prinašajo precejšnjo povečanje zmogljivosti v primerjavi z njihovimi predhodniki, poraba električne energije pa je občutno manjša, kar se posledično odraža v daljši avtonomiji računalnikov. Ti procesorji se za nameček odlično obnesejo tudi pri poganjanju računalniških iger.

Procesorji AMD Ryzen 5000 Mobile pričakovano temeljijo na osnovi procesorskih sredic Zen 3, ki so izdelane s pomočjo 7-nanometrske tehnologije. Slednja je dejansko pripomogla h 23 odstotnemu povečanju zmogljivosti ob zmanjšanju porabe električne energije. Zato ne preseneča, da bi avtonomija delovanja prenosnikov z enim polnjenjem lahko presegla 20 ur.

Podjetje AMD je uradno predstavilo kar 13 mobilnih procesorjev za prenosne računalnike, in sicer osem družine H (največja poraba električne energije 45 vatov) ter pet družine U (največja poraba električne energije 15 vatov). Pri tem pa je zanimivo to, da trije procesorji družine U temeljijo na osnovi procesorske zgradbe Zen 2, in sicer Ryzen 7 5700U, Ryzen 5 5500U in Ryzen 3 5300U. Vsi omenjeni procesorji naj bi na trg prispeli najkasneje do začetka letošnjega poletja.

Pri tem velja še omeniti, da je najzmogljivejši model nove družine procesorjev AMD model Ryzen 9 5980HX. Ta podatke preračunava z osmimi fizičnimi jedri oziroma 16 navideznimi sredicami in pri polni obremenitvi lahko porabi celo več kot 45 vatov. Frekvenca preračunavanja podatkov pa bo lahko dosegla do 4,8 gigahercev. Zato ne preseneča, da bo mobilni procesor Ryzen 9 5980HX dejansko namenjen prenosnim računalnikom za igranje računalniških iger.


Prijavi napako v članku