Računalništvo, telefonija
22.11.2018 16:00

Deli z drugimi:

Share

Vpis za darovanje organov kar prek spleta

Od sedaj se je preko spletnega portala e-Uprava možno registrirati tudi kot darovalec/darovalka organov po smrti. Uporabnik lahko kadarkoli svoje strinjanje seveda tudi prekliče.
Za ali proti darovanju organov tudi preko spleta.
Za ali proti darovanju organov tudi preko spleta.

“Vsi državljani in rezidenti Republike Slovenije imate za časa življenja pravico in možnost, da se opredelite glede darovanja svojih organov in tkiv po vaši smrti. Odločitev za ali proti darovanju formalno potrdite z vpisom v nacionalni register opredeljenih oseb.”


Postopek preko portala e-Uprava lahko opravite na dva načina, in sicer elektronsko ali osebno. Stroška pri obeh izbirah ni. Če želi darovalec/darovalka postopek opraviti posebno, mora to storiti na enem od pooblaščenih mest v več krajih po Sloveniji, kjer dobite tudi obrazec za podpis izjave. Za oddajo vloge potrebujete osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja.


V primeru elektronske oddaje, pa darovalec/darovalka potrebuje digitalno potrdilo in nameščeno komponento za digitalno podpisovanje. Digitalno potrdilo lahko vsak prebivalec Republike Slovenije zahteva na svoji upravni enoti. Pridobivanje SIGEN-CE državnega digitalnega potrdila je v celoti brezplačno.


Pri oddaji spletne prijave lahko oseba privoli v darovanje organov po smrti ali označi, da temu izrecno nasprotuje. Podatki glede opredelitve se bodo hranili v elektronski zbirki podatkov. Opredelitev lahko kadarkoli želite tudi spremenite.


Prijavi napako v članku