Avtomobilizem
10.02.2021 07:00
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Volkswagen bo do leta 2025 prodal 1,5 milijona električnih avtomobilov letno

Volkswagen bo do leta 2025 prodal 1,5 milijona električnih avtomobilov letno
Volkswagen bo do leta 2025 prodal 1,5 milijona električnih avtomobilov letno

Volkswagnova električna ofenziva dobiva dodaten zagon: po predprodaji posebne serije ID.4 1ST2 se bo do sredine februarja v pribl. 40 evropskih državah, vključno z Nemčijo, in v ZDA začela tudi predprodaja ostalih modelov ID.4. Evropski in kitajski kupci naj bi vozila začeli prejemati že marca, kupci v ZDA pa od sredine letošnjega leta. Volkswagen z globalnim začetkom prodaje modela ID.4 uresničuje svoje ambicije – postati vodilni na svetu na področju električne mobilnosti. Do leta 2023 bo družba investirala več kot 11 milijard evrov in načrtuje, da bo v letu 2025 izdelala že 1,5 milijona električnih avtomobilov letno.

ID.4 bo pomembno prispeval k temu. Volkswagen s tem modelom v svojo ponudbo vključuje popolnoma električno vozilo iz najhitreje rastočega segmenta na svetu, tj. razreda kompaktnih SUV-jev. Zato je prihod našega ‘avta za ves svet’ za znamko pomemben strateški mejnik,” je povedal Ralf Brandstätter, predsednik uprave znamke Volkswagen Osebna vozila. Družba je v letu 2020 potrojila prodajo popolnoma električnih vozil in že sedaj z družino ID. prednjači v več državah.

S prihodom ID.4 na svetovne trge bomo za električno mobilnost navdušili še več ljudi, s čimer bomo naši električni ofenzivi dali dodaten zagon. Samo v letošnjem letu želimo kupcem dobaviti bistveno več kot 100.000 vozil ID.4,” je dejal Klaus Zellmer, direktor prodaje pri znamki Volkswagen Osebna vozila. In nadaljeval: “Do danes smo prejeli že 17.000 naročil za vozilo.” Približno dve tretjini za leto 2021 načrtovanih dobav sta namenjeni v Evropo, ena tretjina pa na Kitajsko in v ZDA. Na Kitajskem bo ID.4 kupcem na voljo v dveh izvedbah, ID.4 CROZZ in ID.4 X.

Po modelu ID.33 je ID.4 Volkswagnov drugi model, ki je izdelan na osnovi nove modu­lar­ne platforme za električna vozila (MEB). Platforma je posebej prilagojena zahtevam električnih vozil. Z modelom ID.4 se sedaj začenja tudi globalna uporaba platforme MEB. “Avto bodo v prihodnje proizvajali in prodajali v Evropi, na Kitajskem in kasneje tudi v ZDA. Tako bomo platformo MEB razširili po vsem svetu in s tem ustvarili ekonomsko podlago za uspeh naše družine ID.,” je dodal Brandstätter.

V Zwickauu (Nemčija) ter Antingu in Fošanu (oba Kitajska) se je serijska proizvodnja že začela. V Chattanoogi (ZDA) in Emdnu (Nemčija) pa bodo s proizvodnjo začeli leta 2022. Tako kot pri ID.3 tudi nova široka paleta že konfiguriranih modelov ID.4 vključuje pakete opreme, po katerih je največ povpraševanja. V Nemčiji se cene za ID.4 Pure Performance4 začnejo pri 38.450 EUR (vklj. z 19-odstotnim DDV). Kupci v Nemčiji lahko uveljavljajo subvencijo v višini 9.000 EUR neto.

Dve velikosti baterije

Baterija je na voljo v dveh velikostih. Pri ID.4 Pure4 z neto kapaciteto baterije 52 kWh doseg znaša do 348 km (WLTP), pri ID.4 Pro5 s 77 kWh (neto) pa do 522 km (WLTP). Dve zmogljivostni izvedbi. Elektromotor je zaenkrat na voljo v dveh zmogljivostnih izvedbah. Glede na model razvije moč 125 kW (170 KM) ali 150 kW (204 KM). ID.4 z zmogljivejšim motorjem za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 8,5 sekunde, pri obeh izvedbah pa je najvišja hitrost elektronsko omejena na 160 km/h. V tem letu sledi še vrhunski športni model s štirikolesnim pogonom, ID.4 GTX.

Nov nivo projiciranja

Navigacijski sistem Discover Pro in spletne storitve iz ponudbe We Connect Start so pri vseh modelih ID.4 del serijske opreme. Vrhunska modela ID.4 Tech5 in ID.4 Max5 s seboj prinašata svetovno novost: projicirni sistem zaslona s tehnologijo obogatene resničnosti, ki prikaze projicira v voznikovo vidno polje ter dodatno dinamično prikaže izbrane simbole in jih združi z realnostjo. Na primer smerne puščice navigacijskega sistema prikaže v voznikovem vidnem polju, na navidezni razdalji 10 m, v skladu s potekom ceste. Za večje udobje pri vožnji na kratke in dolge razdalje skrbijo tudi asistenčni sistemi IQ. Drive.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več